Kreativna nadgradnja grada | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Kreativna nadgradnja grada

Na Dolcu već postoje svi preduvjeti da se Zagorkin sajam osnuje odmah i bez ikakvih ulaganja, a Zagreb bi time dobio nešto što odavno imaju svi veliki gradovi.

  • A
  • +
  • -

Inicijativa za osnivanje gradskog sajma rabljenih knjiga i nosača zvuka na Dolcu pokrenuta je 2011. godine idejom Saše Šimprage, autora knjige Zagreb, javni prostor. Predloženo je da se sajam održava jednom tjedno u kasnim popodnevnim i večernjim satima na u to vrijeme ispražnjenoj plohi tržnice Dolac, naprimjer četvrtkom ili petkom od 17 do 21 sat. Povodom 140. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke, reaktualizirana je inicijativa za osnivanje Zagorkina sajma knjiga na Dolcu.

Zagorkin sajam bio bi nazvan u čast književnice Marije Jurić Zagorke koja je stanovala na Dolcu i svojim djelom zadužila Zagreb i hrvatsku kulturu. Smještajem Zagorkina sajma na praznu plohu Dolca taj bi u večernjim satima neiskorišten javni prostor bio obogaćen novim sadržajem i to bez bez ikakvih dodatnih ulaganja, a Zagreb bi dobio sajam kakav postoji u mnogim velikim gradovima. Ideja Zagorkina sajma primjer je kreativne nadgradnje grada sadržajem od javnoga interesa i to oslanjanjem na povijest lokacije, te odavanjem počasti osobi čije je djelovanje neodvojivo od Zagreba.

Sajam bi bio organiziran po uzoru na sajam antikviteta na Britancu i vođen od strane Tržnica Zagreb. Sva infrastruktura za organizaciju sajma već postoji. Na Zagorkinom sajmu bi se povremeno mogle organizirati i razmjene knjiga ili školskih udžbenika za što bi Grad štandove mogao ustupati besplatno, tako demonstrirajući socijalnu osjetljivost. Jednom mjesečno štandovi bi se mogli besplatno ustupati građanima za slobodnu prodaju ili razmjenu knjiga.

Incijativu platforme 1postozagrad podržavaju Centar za ženske studije, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Hrvatsko društvo pisaca.

Izvor: 1postozagrad

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.03.2013