Kreativne intervencije | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Kreativne intervencije

Besplatna aplikacija autora Darka Jeftića, posvećena otvorenim natječajima iz svih umjetničkih područja, ima već desetak tisuća korisnika širom svijeta.

Aplikacija je besplatna i dostupna je svima, a prvenstveno je namjenjena izvedbenim, vizualnim, novomedijskim, literarnim i drugim umjetnicima, kustosima, galerijama, umjetničkim organizacijama. Osim stotina poziva za sudjelovanje na međunarodnim festivalima, izložbama, kulturnim događanjima i rezidencijalnim programima širom Europe i svijeta, aplikacija sadrži pedesetak "hubova" posvećenih specifičnim umjetničkim područjima kao što su ples, umjetnost performansa, kazalište, novomedijska umjetnost, eksperimentalni film.

Aplikacija je nastala u Hrvatskoj te je odobrena na Google Play, Amazonu, Operi, a ima već desetak tisuća korisnika širom svijeta. Web verzija za sve preglednike dostupna je ovdje, a Android verzija ovdje.

Autor je aplikacije Darko Jeftić (1982.), izvedbeni umjetnik, osnivač udruge KI kreativne intervencije i suosnivač Kazališta Aruša, Muzeja pokreta i Somagrama. Trenutno studira Kazališnu dramaturgiju na ADU i Nove medije na ALU u Zagrebu.

Aplikacija je nastala iz potrebe da sam autor na jednom mjestu može pratiti sve relevantne izvore s natječajima iz područja kulture i umjetnosti u svijetu. Prije desetak godina nastao je blog, a kad se pokazalo da je blog koristan i drugim posjetiteljima, te da je stvarno došlo do nekih umjetničkih razmjena na temelju objavljenih informacija, javila se potreba za većom informacijskom zapremninom. Nakon nekoliko verzija aplikacija je došla i do trenutnog oblika, u kojem najveći dio budućeg razvoja ovisi o materijalima koji se razmjenjuju putem same aplikacije i društvenih mreža.

M.M.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.12.2013