Kreativni susreti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Kreativni susreti

Zagreb Film Festival predstavlja dosad najbogatije edukacijske i networking programe pod nazivom Industrija.

Ole Christian Madsen, Itsi Bitsi, kadar iz filma

  • A
  • +
  • -

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) u suradnji s berlinskim Institutom Erich Pommer, jednim od vodećih europskih centara za pitanja medijskog prava, medijske ekonomije i istraživanja medija, organiziraju dvodnevnu radionicu na temu raščišćavanja prava za film i televiziju – jednog od najvažnijih segmenata filmske produkcije. Radionica će biti održana 21. i 22. listopada u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC), a predavanja su otvorena za javnost uz prethodnu kotizaciju od 50 kuna. Na panelu će govoriti pravnici – stručnjaci iz Njemačke, Danske, Francuske i Hrvatske. Više potražite ovdje.

Na panelu Danes Go South u četvrtak, 23. listopada, u Zagrebačkom plesnom centru govorit će se o dansko-hrvatsko-švedskoj rebate koprodukciji Itsi Bitsi, zatim o projektu koji je pokrenuo lanac dansko-hrvatske suradnje (Soba 304) te o manje standardnim oblicima dansko-hrvatske suradnje kakav je film Zimsko čudo Željke Sukove i Gustava Becka. Na panelu sudjeluju producent, redatelj i koproducent filma Itsi Bitsi, Lars Bredo Rahbek, Ole Christian Madsen i Igor A. Nola, zatim Birgitte Staermose, autorica filma Soba 304, Željka Sukova, redateljica Zimskog čuda te Ankica Jurić Tilić, producentica filma Ne gledaj mi u pijat. Panel donosi i usporedbu filmskih fondova i praksi u Danskoj i Hrvatskoj o čemu će govoriti ravnatelj Filmskog fonda iz Kopenhagena Thomas Gammeltoft, ravnatelj fonda Filmby Århus Carsten Holst, producent Tivi Magnusson, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Restart i ZFF donose i za javnost otvoren masterclass Césara Charlonea, urugvajsko-brazilskog direktora fotografije i kandidata za Oscara (Božji grad, Brižni vrtlar, Sljepoća) koji će u srijedu, 22. listopada, u 18 sati u Dokukinu KIC govoriti o svojem iskustvu u stvaranju pokretnih slika za Fernanda Meirellesa, Spikea Leeja ili Tonyja Scotta. Konačno, legendarni danski redatelj Jørgen Leth, jedan od vodećih autora eksperimentalnog dokumentarnog filma čiji je film Savršen čovjek (1967.) dekonstruiran u Pet zapreka koji je Leth korežirao s Larsom von Trierom, u opuštenom će razgovoru s autorom dokumentarnih filmova Borisom Mitićem, govoriti o poeziji sporta, sportu režiranja i režiranju poezije. Ovaj masterclass, koji je također otvoren za javnost, održat će se u četvrtak, 23. listopada, u 18 sati u Dokukinu KIC.

Filmski producent Čedomir Kolar će na primjeru filma Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića u ponedjeljak, 20. listopada, na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) studentima govoriti o izazovima, iznenađenjima i iskušenjima produciranja mikrobudžetnog filma. U petak, 24. listopada, u 12 sati na ADU će biti predstavljen program film.factory koji je pri Univerzitetu Sarajevske škole za nauku i tehnologiju razvio poznati redatelj Béla Tarr. Riječ je o interaktivnoj platformi namijenjenoj filmskoj produkciji koja mladim redateljima omogućava suradnju s najistaknutijim i najboljim filmskim profesionalcima svijeta, a koja je u kratkom vremenu priznata kao progresivna međunarodna filmska škola iznimne kreativnosti. 

Scenaristička radionica Moj prvi scenarij okupit će šest novih polaznika (dva hrvatska te francuski, litavski, srpski i mađarski projekt) koji će pod mentorskom palicom script doctora Srđana Koljevića i Pjera Žalice razvijati svoje scenarističke projekte za dugometražni film. Održat će se i 12. izdanje scenarističkog foruma Palunko koje ima i novi sadržaj, pitching i panel o transmediji i scenarističkim autorskim pravima. Središnji događaj foruma bit će okrugli stol kojim će se nastojati javno artikulirati problemi i perspektive hrvatske scenaristike.

Izvor: ZFF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.10.2014