Kreiranje dijaloga kroz vrijeme | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Kreiranje dijaloga kroz vrijeme

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice revolucionarne 1968. godine francuski sociolog Sylvain Lazarus drži predavanje Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.

23.05.2018 - 25.05.2018 , Rijeka - Palach, Rijeka - Galerija SKC, Rijeka - Filozofski fakultet
  • A
  • +
  • -

Od 23. do 25. svibnja, u Rijeci se obilježava 50. obljetnica revolucionarne 1968. godine, koja se smatra društvenom i teorijskom prekretnicom u novijoj svjetskoj povijesti. 

Program počinje u srijedu, 23. svibnja u 19 sati izložbom Bunt: '68. u Rijeci i svijetu u Galeriji SKC (u sklopu kluba Palach). Izložba povezuje priču snažnih političkih prosvjeda iz svibnja 1968. s recentnijim studentskim pokretima i umjetničkim praksama koje pozivaju na promišljanje sadašnjice i njenih problema. Na izložbi se predstavljaju arhivski materijali (članci iz Novog lista i zapisnici sa studentskih skupština) koji su te godine pratili događaje u Zagrebu i Rijeci, autentične fotografije Riječana u Čehoslovačkoj 1968. iz privatne arhive riječkog publicista Velida Đekića, kratki dokumentarci koji prikazuju aktualne studentske otpore na sveučilištima u svijetu te izbor studentskih umjetničkih radova. 

U 20 sati u OKC Palach održava se  panel rasprava 1968.: Što se događalo u svijetu, a što u Rijeci?, na kojoj sudjeluju redatelj Rajko Grlić, povjesničar Hrvoje Klasić, novinar Neven Šantić i istraživač Bruno Vignjević. Nakon rasprave slijedi glazbeni program Ritam revolucije by Radio Roža.

U četvrtak, 24. svibnja u 18.30 sati, u klubu OKC Palach organizirana je projekcija filma Plenumovie. Riječ je o filmu Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić u produkciji Filmaktiva, koji ističe problem politike obrazovanja u širem smislu, refleksijom na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. Ispreplićući arhivske snimke i razmišljanja protagonista s odmakom od četiri godine, film prati sudionike blokade koji se prisjećaju iste i daju potpuniju sliku o tadašnjim zbivanjima, kreirajući dijalog kroz vrijeme. 

Nakon projekcije, od 20 sati na istom mjestu započinje velika tribina Riječki otpor: Blokada 2009., na kojoj sudjeluju Zorana Jančić, Bruna Nedoklan, Ivana Kljajić i Renato Stanković, uz niz drugih sudionika i sudionica spomenute blokade te drugih gostiju. Nakon tribine slijedi glazbeni program '86. by Mile Hund.

Konačno, u petak, 25. svibnja, Filozofski fakultet (dvorana F-006) ugošćuje poznatog francuskog sociologa i mislioca politike, Sylvaina Lazarusa, koji dolazi održati predavanje Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018. Lazarus će se u riječkom predavanju osvrnuti na situaciju koja je 1968. zatekla francuske radnike i tvornice, govorit će o naslijeđu '68. i o tome koliko je uopće moguće donositi zaključke o političkim iskustvima te revolucionarne godine. Predavanje će moderirati prof. Ozren Pupovac, a odvijat će se uz simultano prevođenje Lee Kovács s francuskog na hrvatski jezik.

Događaj '68. u Rijeci i svijetu, koji zajedničkim snagama organiziraju Odsjek za kulturalne studije, Drugo more, Galerija SKC i udruga studenata IKS, dio je projekta Krajobrazi sjećanja koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i Europe, čime doprinosi ciljevima programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.05.2018