Kreiranje novih mehanizama | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Kreiranje novih mehanizama

Forum za slobodu odgoja izdao je priručnik o tome kako s učenicima razgovarati o izbjegličkoj krizi, a Institut za razvoj obrazovanja založio se za pristup izbjeglica visokom obrazovanju.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: DFID

  • A
  • +
  • -

Forum za slobodu odgoja izradio je zbirku radionica "Svi smo mi djeca ovog svijeta: kako s učenicima razgovarati o izbjegličkoj krizi?" kao jednu od aktivnosti u sklopu kampanje Dobrodošli!, a koju slobodno možete preuzeti ovdje.

"U izbjegličkoj i humanitarnoj krizi u kojoj se nalaze Hrvatska i Europa, pitamo se na koji način djeca i mladi doživljavaju i prate sve što se događa oko njih? Djeca i mladi vjerojatno ne gledaju toliko vijesti kao odrasli, oni itekako prate što odrasli rade i pričaju. Stvaraju svoje mišljenje, imaju osjećaje, a vjerojatno i strahove. Izbjeglička kriza sigurno je tema koja utječe na djecu i mlade, a vjerojatno je i tema njihovih međusobnih razgovora". Ove radionice mogu poslužiti učiteljima da s učenicima obrade neke od tema vezanih uz izbjeglice i izbjegličku krizu. U publikaciji se nalaze i linkovi na različite video reportaže, tijek nastavnih jedinica i radni materijali. Prijedlozi radionica u publikaciji podijeljeni su po uzrastima od 7 do 18 godina.

Također, inicijativi Dobrodošli pridružio se i Institut za razvoj obrazovanja (IRO) te je pokrenuta akcija zagovaranja izrade održivih obrazovnih politika kreiranih prema specifičnim potrebama izbjeglica kao ranjive skupine u pristupu visokom obrazovanju. Cilj zagovaračkih aktivnosti je doprinijeti kreiranju mehanizama koji će izbjeglicama koje ostanu u Hrvatskoj omogućiti uspješnu integraciju u hrvatski visokoobrazovni sustav te priznavanje prethodno stečenih kvalifikacija u svrhu ulaska u sustav visokog obrazovanja ili nastavka studiranja te zapošljavanja.

"Od iznimne je važnosti da Vlada u izradi Operativnog plana za integraciju provede javne konzultacije sa zainteresiranom javnošću. Time osiguravamo da rješenja odgovaraju stvarnim potrebama, budu stručno utemeljena i dugoročno održiva. Usprkos atmosferi hitnosti, pozivamo MZOS, AZVO i druga Vladina tijela da u izradu rješenja uključe relevantne akademske, stručne i zagovaračke organizacije", poručeno je iz Instituta.

Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pomaganja izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika.

Kao što smo pisali, 8. listopada se u Luxembourgu održava sastanak Vijeća za unutarnje poslove EU i konferencija o balkanskoj ruti ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU i zemalja na istočno-mediteranskoj i balkanskoj izbjegličkoj ruti. Tim povodom, inicijativa organizira konferenciju za javnost s početkom u 10.30 sati ispred kampa u Opatovcu. Ovim će povodom još jednom poručiti i apelirati da je siguran i zaštićen put za izbjeglice jedino moguće rješenje te da zadržavanje ljudi protiv njihove volje u kampovima na rubovima Europske unije predstavlja novu dimenziju humanitarne krize dugoročnih posljedica.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.10.2015

VEZANE VIJESTI

Uzrocima se ne nazire kraj

Pripremila: Matija Mrakovčić
Koordinirano djelovanje jedini je sustavni odgovor na masovne izbjegličke tokove, stav je Inicijative Dobrodošli povodom konferencije o zemljama Istočnog Mediterana i ruti Zapadnog Balkana.

Jalovost na vrhu

Pripremio: Vatroslav Miloš
Nakon summita o izbjegličkoj krizi jasno je da je EU usvojila kratkovidnu i restriktivnu strategiju obrane i zaštite vanjskih granica koje su dovoljno daleko od srca Europe.

Očekujemo dobrodošlicu izbjeglicama

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O sustavu azila i integraciji migranata u hrvatsko društvo, izbjegličkoj krizi u Europi te ksenofobiji i govoru mržnje u hrvatskom medijskom prostoru razgovaramo s Teom Vidović iz CMS-a.