Kreiranje upitnih identiteta | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Kreiranje upitnih identiteta

Nova publikacija Popular Film Music and Masculinity in Action otvara raspravu o susretu rodnih politika i ključnog dijela holivudske filmske mašinerije.

Pripremio: Tomislav Žilić

FOTO: C. Mario del Rio

  • A
  • +
  • -

S obzirom na nemalo polje interesa koje se otvorilo po pitanju feminističkog istraživanja popularne kulture, posebice srednjestrujaških filmskih ostvarenja i televizijske produkcije serija, knjiga Amande Howell Popular Film Music and Masculinity in Action: A Differrent Tune nudi uvid u manje poznatu tematiku odnosa filmske glazbe i konstrukcije maskuliniteta u suvremenoj holivudskoj filmskoj produkciji. 

Knjiga se osvrće na raznovrsna filmska ostvarenja, od popularnih filmova 50-ih i 70-ih godina s rock tematikom, pa sve do suvremenih blockbuster akcijskih filmova, kao i na radove redatelja koji su poznati po inovativnom korištenju filmske glazbe, poput Martina Scorcesea, Gregga Arakija i Quentina Tarantina. Poseban fokus je na načinima na koje su filmske reprezentacije maskuliniteta isprepletene s razvojem suvremene glazbe i glazbene kulture. Čitatelji se tako kroz poglavlja mogu susresti s analizom holivudskog filma 1950-ih, s posebnim fokusom na Elvisa, s odnosom glazbe i nasilja u gangsterskim filmovima Martina Scorcesea, ili s povezanosti glazbe i militarizma u filmovima Jerrya Bruckheimera

"Oslanjajući se na proučavanje popularne glazbe i filmske pop glazbe, kao i feminističkog filma i medijskih studija, Amanda Howell bavi se često zanemarivanim područjem rodne reprezentacije u svjetlu kinematografske audiovizualne konstrukcije maskuliniteta. Kroz analize uloga glazbe u akcijskim i drugim žanrovskim filmovima koji dijele isti odnos ulaganja u nasilje, otkrivaju se mehanizmi kojima pop glazba u filmu potpomaže reinvenciju roda i rodno uvjetovane fikcije u kontekstu osnaživanja muškog identiteta", stoji u osvrtu izdavača Routledge Pressa.

Amanda Howell profesorica je na australskom sveučilištu Griffith. Bavi se popularnom glazbom i filmom, s fokusom na rasna i rodna pitanja. Do sada se bavila filmskom poviješću, američkom nezavisnom produkcijom te ekploatacijskim filmskim žanrovima.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 28.01.2015