Kreiranje vidljive tehnološke buke | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kreiranje vidljive tehnološke buke

G /D [III_expo] je prezentacijska izložba s tematikom databendinga i stvaranja g̶r̶e̶š̶k̶e̶ greškom u području suvremene vizualne digitalne kulture.

08.11.2015 - 11.11.2015 , Osijek - Format C / Inquiry Inc.
  • A
  • +
  • -

Premijernom izložbom postavljenom u prostoru umjetničke organizacije Format C (Adama Reisnera 137, Osijek) opisat će se praktično istraživanje o kreiranju vidljive tehnološke buke u nevidljivim narativnim/komunikacijskim kanalima digitalne kulture, nastalo kao rezultat suradnje triju partnerskih organizacija na dva prethodujuća programa održana o temi databendinga digitalnih statičnih i pokretnih slika.

Predstavit će se primjeri digitalnih objekata s potpuno novim svojstvima (i primjenama), naizgled slučajni rezultati radionica, te fragmenti iz područja teorije novih medija i pratećih tehničkih znanja, koji su potaknuli i/ili omogućili ovaj tip umjetnosti - na pola puta između tehnološke kreacije i prizvane slučajnosti.

Četverodnevnu izložbu prati praktični program tijekom kojega će voditelji programa biti na raspolaganju za diskusiju o raznovrsnim tehnikama interveniranja u samu strukturu digitalnog formata.

Sudjelovanje je besplatno (potrebni su samo računalo i strpljenje), a dotaknut će se teme uređivanja kôda digitalnih slika, sonifikacije kao načina za stvaranje vizualnih efekata, datamoshinga video formata te uporabu autorskih skripti, u svrhe (re)kreiranja umjetnosti greškom.

Otvorenje izložbe je u nedjelju, 8. studenog u 19 sati, a izložba je otvorena do 11. studenog, svaki dan od 16 do 20 sati.

Glitch /Databend je niz triju javnih događanja popraćenih besplatnim radionicama te izložbom, o tehnikama i primjenama databendinga, na polju susreta vizualne i računalne kulture.
 Čitajući i pišući digitalnu umjetnost, prezentirati ćemo postupke izmjene, reinterpretacije te unošenja konstruktivnih grešaka u digitalne datoteke, čime kreiramo djela s novim estetskim svojstvima i produbljujemo razumijevanje suvremenih digitalnih medija. 
Predavanjima su se predstavile brojne tehnike i kombinirane metode kojima možete databendati, a na popratnim radionicama moći ćete se iskušati i sami u eksperimentiranju s kôdom i kreiranju tech-based „kulture sa gre&scaron;kom“.
 Događanja se odvijaju u tri cjeline: [I_slikovne datoteke] u organizaciji Udruge mladih Orlando u Dubrovniku u rujnu, [II_video] u Zagrebu u prostoru Hacklab01 početkom listopada, te [III_expo] u Osijeku u prostorima umjetničke organizacije Format C, tijekom mjeseca studenog.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.11.2015