Kretanja domaće plesne umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Kretanja domaće plesne umjetnosti

Poseban broj časopisa za plesnu umjetnost Kretanja objavljen je nedavno na francuskom jeziku.

  • A
  • +
  • -

Kretanja / Mouvements # 17 predstavljaju četiri do sada neobjavljena teksta Maje Đurinović, Katje Šimunić, Jelene Rajak i Ive Nerine Sibile o četiri hrvatska plesna umjetnika izabrana od strane uredništva časopisa da ih se ovom publikacijom (koja tiskani prostor dijeli s onom posvećenom hrvatskom dramskom kazalištu, Théâtre Croate #6)  predstavi francuskoj gledateljskoj i čitalačkoj publici u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici! koji se održava od početka rujna do kraja prosinca 2012.

Odabir umjetnika koje ovaj broj Kretanja na francuskom predstavlja usklađen je s  kustoskim izborom Anite Mathieu, direktorice festivala Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, koja je odabrala Marjanu Krajač i njezinu Kratku fantaziju o ponovnom uspostavljanju vlasništva nad tijelom, Matiju Ferlina s dvije koreografije, Sad Sam Lucky i Sad Sam Almost Six, te plesnu predstavu Saše Božića i Petre Hrašćanec Love Will Tear Us Apart, kako bi uz primjere hrvatske plesne prakse francuskoj publici predstavili i uz to vezan teorijsko-kritički rad.

Tekstovima o navedenim predstavama uvod je iscrpan razgovor s Irmom Omerzo, plesnom umjetnicom koja je osam godina plesala u skupini DCA- Philippea Decoufléa, kasnije radila kao Decoufléova asistentica, a surađivala i s koreografom Françoisom Verretom.

Publikaciju zaključuje Vodič kroz hrvatski ples koji donosi osnovne, recentne podatke o hrvatskim plesnim autorima, skupinama, organizacijama, a koji su u trenutku tiskanja Kretanja na francuskom imali plesne predstave ili akcije na svom repertoaru.  

Promocija časopisa Kretanja / Mouvements # 17 održava se u Parizu, u prostorijama Veleposlanstva RH u petak, 23. studenog, u 18 sati. Na promociji će govoriti Katja Šimunić, plesna teoretičarka i glavna urednica ovoga izdanja i Jelena Rajak, plesna teoretičarka i prevoditeljica. Elektroničko izdanje časopisa na francuskom jeziku možete preuzeti ovdje

Izvor: HCITI / na fotografiji: Irma Omerzo, Meteo

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.11.2012