Krhkost predodžbe o cjelovitosti osobe | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Krhkost predodžbe o cjelovitosti osobe

Borna Demel izlaže hiperrealistične crteže u sklopu tematskog ciklusa Uniforma Galerije 90-60-90.

21.10.2016 - 26.10.2016 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Centar instalacije su crteži, crtani u hiperrealističkoj maniri na kojima je prikazana odjeća, i to u stanju nošenja – izgužvana, animirana pokretom, no bez vidljive osobe koja ju nosi. Sablažnjiva odsutnost pojedinačnog, individualnog bića koje odjeći daje životni smisao asimilirajući je u svoju osobnost i tjelesni integritet, odnosno banalnost odjevnoga predmeta, upućuje prvenstveno na krhkost naše predodžbe o cjelovitosti i neraščlanjivosti osobe.

Crteži nastaju kao vid svojevrsnog dnevnika, kojim umjetnik evidentira vlastitu neposrednu i širu svakodnevicu, propitujući smisao koji pridajemo stvarnosti odnosno idejne sustave i emotivne relacije u kojima se ta smislenost uspostavlja kao autentična. Monotono ponavljanje istih motiva između ostaloga upućuje na vremensku protežnost naših predodžbi i doživljaja, samo naizgled konstantnih ili samoidentičnih, no ustvari podložnih neprestanoj mijeni i smisaonom diskontinuitetu.

Otvorenje je najavljeno za 21. listopada u 20 sata, a izložbu možete pogledati do 26. listopada, od 16 do 20 sati.

Borna Demel rođen je 1974. godine u Splitu. Diplomirao je na Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Kesera 1999. godine. Živi u Zagrebu, a radi kao profesor stručnih predmeta na srednjoj školi u Bedekovčini. Izlago je na više samostalnih i skupnih izložbi. Član HDLU-a. 

Izložba je dio tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 pod nazivom Uniforma. Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016