Kritička dramaturgija: Reciklirani film | kulturpunkt

Natječaji Radionice

<

Kritička dramaturgija: Reciklirani film

Radna grupa u vodstvu Karle Crnčević i Darije Blažević bavit će se potencijalom kina kao alata u političkoj borbi, kino događajima i modelima cirkulacije slike u raznim kontekstima.

ROK: 24.06.2022
  • A
  • +
  • -

Otvorene su prijave za radnu grupu Reciklirani film koja nastaje u Kulturpunktovoj suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) i Kinoklubom Zagreb. Radnu grupu, koja se održava 27. i 28. lipnja (15-19h) u prostoru Centra mladih Ribnjak, vodit će Karla Crnčević i Daria Blažević. Na prijavu pozivamo dramaturge_inje i umjetnike_ce, kritičare_ke i sve koje zanima pisanje i reflektiranje o izvedbi i filmu, studente_ice i kulturne radnike_ce umjetničkih i društveno-humanističkih opredjeljenja te sve ostale koji imaju interes za probleme koje istražujemo kroz ovaj program.

Radna grupa recikliranog filma bazirat će se na idejama izgrađenima oko militant cinema (prijevod: militantni, politički, aktivistički film) koji se razvijao krajem šezdesetih godina dvadesetog stoljeća u različitim geopolitičkim kontekstima.

Bavit će se potencijalom kina kao alata u političkoj borbi, kino događajima i modelima cirkulacije slike u transkontinentalnom, internacionalnom i domaćem kontekstu. Pregledom različitih pristupa filmskim materijalima i tehnikama obrade, te detekcijom različitih metodologija rada s kamerom i filmskom platnom – promišljat ćemo na koji način danas možemo raditi s medijem filma.

Koncentirat ćemo se na niskobudžetne proizvodne uvjete i tehnike reciklaže materijala. Primarno ćemo se baviti obranom loše slike te misliti kako ju možemo koristiti i čitati. Interpretacija filmske slike neodvojiva je od načina na koji se proizvodi i distribuira. Praksama korištenja različitog audiovizualnog materijala možemo detektirati proizvodne odnose ili razumjeti postojeće – također učiti misliti različite forme koje vidimo i čujemo.

Kao poveznica s lokalnim kontekstom, predstavit će se djelovanje Kinokluba Zagreb, te povući paralele između spomenutih praksi i KKZ-ovog alternativnog produkcijskog modusa, čija je svrha proizvodnja autorskog filma.  

Prijave se šalju putem maila s naslovom "Reciklirani film". U prijavi je potrebno napisati nekoliko rečenica o sebi i svojoj motivaciji za sudjelovanje.

Radna grupa dio je programa Kritička dramaturgija koji se održava od 27. lipnja do 2. srpnja u Zagrebu i uključuje niz radnih grupa i javnih razgovora. Više o ostatku programa možete doznati ovdje.

O voditeljicama:

Karla Crnčević radi kao filmska i kulturna radnica u različitim uvjetima proizvodnje. Članica je Centra za dramsku umjetnost te jedna je od osnivačica i organizatorica Unseen festivala koji se bavi prikazivačkim i kulturnim politikama, te revitalizacijom kino prostora. Završava prvi dugometražni film te radi na dva kratka. Trenutno je na master studiju filmske arhivistike u Baskiji.

Daria Blažević završila je preddiplomski studij Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te diplomski studij Režije na Filmskoj akademiji u Beču. Predsjednica je Kinokluba Zagreb, te suosnivačica i voditeljica umjetničke organizacije Kadromat, u sklopu koje djeluje i kao producentica filmskih i multimedijskih projekata. Njeni kratki filmovi prikazivani su na domaćim i međunarodnim festivalima, a u Hrvatskoj je nagrađena na Zagreb Film Festivalu, Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva i festivalu Kratki na brzinu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Društva hrvatskih filmskih redatelja, u kojem djeluje kao predsjednica Odbora za autorska prava.

Rok za prijavu je 24. lipanj.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 14.06.2022