Kritička mašina | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Kritička mašina

Projekt beogradskog Kontekst kolektiva usmjeren je prema otkrivanju posljedica koje je je uspostava kapitalizma ostavila na prostoru bivše Jugoslavije.

  • A
  • +
  • -

Projekt u organizaciji Kontekst kolektiva adresirat će problematiku proizašlu iz uspostave kapitalističkog sustava i privatizacije infrastrukture koju su radnički pokreti stvarali tijekom čitavog dvadesetog stoljeća, na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Jednom od posljedica smatra se i gubitak baze za lijevo orijentiranu kritičku misao na prostoru Srbije i šire, dok liberalni i desni narativi u potpunosti hegemoniziraju ključna mjesta produkcije i distribucije društvene kritike (politička sfera, sveučilišta, udruženja, aktivističke grupe, sindikati, mediji...). Projekt kreće iz pozicije da je u posljednjih nekoliko godina primjetan porast interesa za lijevo orijentiranu teoriju i praksu, kroz lokalnu i regionalnu razmjenu znanja između političko-aktivističkih i teorijsko-kritičko-analitičkih inicijativa. 

Cilj projekta Kritička mašina je da doprinese osiguravanju uvjeta za kontinuiranu reprodukciju i širenje novog jezika kritike koji bi se bavio analizom društvenih fenomena dostupnoj široj javnosti, na analitički postavljen način, istraživački utemeljen i s kritičkom oštrinom. Istovremeno, ovi sadržaji moraju biti otvoreni za poticanje diskusije, promišljanja i sudjelovanje u artikuliranju alternativne stvarnosti. 

Kritička mašina bit će realizirana kroz seriju seminara koji će imati istu strukturu i metodologiju rada, koja se sastoji od radionica, javnog predavanja i tekstualne produkcije. Seminari će biti naslovljeni Analiza javnog sektora i mogućnosti njegove odbrane od neoliberalnih pritisaka, Stambena politika i njen uticaj na društvo te Kritika dominantnih ideoloških narativa.

Prijava za natječaj mora biti poslana najkasnije do 27. ožujka na adresu elektroničke pošte, na kojoj se mogu saznati i sve dodatne informacije. Osnovne podatke o uvjetima natječaja i prijave možete pronaći ovdje

T.Ž./Kontekst kolektiv

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 14.03.2014