Kritičke fotografske apstrakcije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kritičke fotografske apstrakcije

Izložba Fotografije Stjepa Kaleba predstavlja izbor iz pet serija fotografija zasnovanih na svođenju građe na minimalni vizualni kod.

22.05.2017 - 26.05.2017 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Stjepa Kaleba Fotografije bit će održano u ponedjeljak, 22. svibnja, u 20 sati u Galeriji Greta.

Autor na izložbi predstavlja izbor iz pet serija fotografija obilježenih svođenjem građe na minimalni vizualni kod te gotovo potpunim ukidanjem znakova kontekstualnog određenja. Rezultira to raznovrsnim učincima kritičke apstrakcije, koji se dotiču osobnog (autorskog) prostora, osnova likovnosti, ideje praznine i markiranja prisutnosti, ali i poopćeno shvaćene ekološke i društvene tematike, osobito u odnosu na dubrovački ambijent.

Primjerice, u seriji Stolice (2010-2017), kako navodi autorica programskog teksta Petra Golušić, Kaleb "ponovo konceptualno prilazi Dubrovniku koji ispisuje apstraktno - simbolima stolica zatečenih u javnim i privatnim prostorima, kojima je ukinuta šifra identiteta. [...] Oštroumno i precizno otvaraju se diskursi u kojima se misaono razmatraju - čovjek, skupina, grad, društvo, svjetski sistemi i stukture. Nema tu kritike i osude. Slobodni su to procijepi zbilje kojima autor radi višeznačenjske mape / karte odmicanja i bivanja u trajanju ničega".

Drugdje će biti riječ o apstrahiranju osobnog prostora u opći (serija Bez naziva, 2013.-2017.), studijama svjetla i sjene, elemenata likovnosti u različitim ambijentima (Flora, 2011.-2017.; Bez naziva, 2007-2017.) ili smrti i propadanja (Palme, 2013.-2016.), što ovu izložbu čini osobito slojevitom razradom jednog fotografskog postupka.

Stjepo Kaleb rođen je u Dubrovniku 1945. godine. U Pariz odlazi 1966. godine, a početkom 70-ih godina započinje njegovo stvaralaštvo u mediju fotografije. Radio je u fotografskim laboratorijima novinskih agencija, potom se bavio reportažnom fotografijom kao freelancer te asistrirao raznim fotografima. 1986. godine odlazi u New York gdje kontinuirano stvara fotografske zapise. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Od 2008. godine živi i radi u Dubrovniku. 

Izložba ostaje otvorena do 26. svibnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.05.2017