Kritičke intervencije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Kritičke intervencije

Umjetnička knjiga David Maljković: A Retrospective by Appointment izlazi u izdanju uglednog talijanskog nakladnika Mousse Publishing.

Piše: Vatroslav Miloš

Ideja iza Retrospektive po dogovoru, nekonvencionalnog pregleda dosadašnjeg stvaralaštva Davida Maljkovića pod kustoskom paskom kolektiva WHW, bila je, najjednostavnije rečeno, dekonstruirati žanr retrospektive. Izložba se u listopadu i studenom 2015. godine održala na tri lokacije - u umjetnikovom studiju, u galeriji Nova te u galeriji HDD-a - i vješto je izmicala standardiziranom predstavljanju razvoju umjetnikova rada te izbrisala hijerarhijske odnose među izlošcima. Rani studentski radovi, filmski rekviziti i druga oprema, radovi iz “zrele faze”, svi su prikazani istovremeno i istovrijedno. 

"Vidljivo je da umjetnikov rad", zapisao je kritičar Bojan Krištofić o Retrospektivi po dogovoru, "slobodno meandrira između dvije očite krajnosti. Jedna je kontinuirano prožimanje sa sustavom funkcioniranja globalne umjetničke scene koja se odavno uklopila u profitabilne mehanizme tzv. kreativnih industrija; dočim druga, dakako, klizi po margini tog svijeta, propuštajući u Maljkovićeve radove opskurne motive i hermetične zagonetke koje njegovoj umjetnosti pružaju efekt privlačnog i zavodljivog misterija". 

Nešto više od godinu dana nakon zagrebačke Retrospektive po dogovoru, i uz još uvijek aktualnu izložbu Again and Again u ljubljanskom Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova, pred nama je istoimeno ukoričeno izdanje. A Retrospective by Appointment izlazi u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju Mousse Publishinga i vjerno prenosi eksperimentalanu strukturu izložbe u knjižni format te je, kako ističu izdavači, zamišljena kao ironična dekonstrukcija žanra retrospektive i kao kritička intervencija u institucionalni pjesaž Zagreba. 

Mousse Publishing nezavisna je talijanska izdavačka kuća pokrenuta 2006. godine kao paralelni poligon uglednom dvomjesečnika za suvremenu umjetnost Mousse, a posvećena je kolaborativnom izdavačkom radu s umjetnicima, književnicima, javnim i privatnim institucijama, galerija te umjetničkim i kulturnim inicijativama.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.12.2016

VEZANE VIJESTI

Zamišljanje budućnosti institucija

Piše: Matija Mrakovčić
Izložba u Ljubljani promatra pristupe i opsesije koji se ponavljaju u radu Davida Maljkovića, a koji nude različite ulazne točke u institucionalnu i društvenu povijest Galerije i Muzeja.

Pukotine na križanjima suprotnosti

Piše: Bojan Krištofić

Retrospektiva po dogovoru nekonvencionalni je pregled dosadašnjeg stvaralaštva umjetnika Davida Maljkovića.

U potrazi za novim kanonom

Razgovarala: Antonija Letinić
S Anom Janevski, kustosicom u njujorškoj MoMA-i, razgovarali smo o aktualnim tokovima u svijetu vizualnih umjetnosti i transformaciji umjetničkih institucija.