Kritički glasovi u medijima | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Kritički glasovi u medijima

Posljednja tribina platforme Novi prostori govora bavit će se razvojem i mogućnostima kritičkih medija, na primjeru ponovno aktualiziranog časopisa Arkzin.

18.12.2013 , Zagreb - Booksa

Posljednja tribina platforme Novi prostori govora pod nazivom Jučer, danas, sutra – kritički glasovi u medijima bit će održana u Književnom klubu Booksa u srijedu 18. prosinca, s početkom u 12 sati.

Platforma Novi prostori govora u ovoj godini bavila se je analizom položaja medija na lokalnoj razini te njegovim unaprjeđenjem, a u sklopu ove tribine će se tematizirati postojanje i utjecaj kritičkih medija u Hrvatskoj od 90-ih do danas. Primjer kritičkog glasila, koji je danas opet aktualan, je časopis Arkzin. Pokrenut je 1991. godine, a Multimedijalni institut je u studenom ove godine izdao poseban broj koji su kupci časopisa Novosti, Le Monde diplomatique i Zarez dobili besplatno.

"Dok je fašizacija sve izraženija, a politički i kulturni život sa svih strana ostaje paraliziran fatamorganom osvajanja središta, nužno je reaktualizirati bastardnu arkzinovsku formulu koja pogađa ideološku srž poretka: Ne, ne volim Hrvatsku!", poručili su izdavači ovog posebnog broja Arkzina. O projektu dokumentiranja i revalorizacije tog medija i njegovom nedavnom ponovnom pojavljivanju te o razvoju i utjecaju kritičkih medija 90-ih i danas govorit će Tomislav Medak iz Multimedijalnog instituta, Stipe Ćurković iz časopisa Le Monde diplomatique i Luka Ostojić iz časopisa Zarez. Tribinu, kojoj je jedan od ciljeva i analiza utjecaja kritičkih medija na čitatelje, ali i novinare mlađih generacija, moderirat će Marko Kostanić.

Novi prostori govora su zagovaračka platforma čiji je cilj uspostaviti kontinuiranu i dvosmjernu komunikaciju s Gradom Zagrebom te dovesti do podizanja svijesti o važnosti stvaranja medijske strategije i uspostavljanja mehanizma sustavne podrške medijskim sadržajima od javnog interesa. 

Platformu čini šest organizacija s područja neprofitnih medija i produkcija te nezavisne kulture. Nositelji projekta su Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva (nakladnik portala Kulturpunkt.hr), Udruga za promicanje kultura Kulturtreger (nakladnik portala Booksa.hr), nezavisna produkcije Fade In, Prostor rodne i medijske kulture K-zona (nakladnik portala VoxFeminae.net), Savez udruga za razvoj neprofitnih medija N-mreža, te Centar za dramsku umjetnost (nakladnik časopisa Frakcija).

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.12.2013