Kritičko adresiranje društvenih tema | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kritičko adresiranje društvenih tema

Izložbe Jednina množine – Simbol, znak, logo i Politika emocija – Dizajn indie videoigara iz produkcije HDD-a gostuju u sklopu festivala MOP Špancirfest.

15.05.2018 - 25.05.2018 , Varaždin - Hrvatsko narodno kazalište, Varaždin - Galerijski centar Varaždin
  • A
  • +
  • -

U sklopu festivala MOP Špancirfest u Varaždinu gostuju dvije izložbe iz produkcije Hrvatskog dizajnerskog društva. Kao dio predprograma festivala, u utorak, 15. svibnja u 19.30 sati u prostoru Galerijskog centra Varaždin otvara se izložba dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića pod nazivom Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend. Nekoliko dana kasnije, 19. svibnja u 20.30 sati u prostoru HNK Varaždin otvara se i izložba Politika emocija – Dizajn indie videoigara. Kustos izložbe Borisa Ljubičića je Marko Golub, a kustos izložbe Politika emocija je Srđan Laterza.

Izložba Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend predstavlja pregled dizajnerskog rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas, uključujući one za VIII. Mediteranske igre u Splitu 1979., Svjetsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend YASSA, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu te brojne druge. Na izložbi će biti predstavljeno oko 250 radova, od kojih su 24 rada posebno izdvojena te su prikazani koncepti i priče koje stoje iza njih. Izložba je izvorno producirana u sklopu programske linije HDD galerije Dizajniranje povijesti – historizacija dizajna te je inicijalno održana u HDD-u siječnju i veljači ove godine, nakon čega je gostovala u Puli i Splitu. Neposredno prije samog otvorenja, u utorak 15. svibnja u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Palače Herzer Boris Ljubičić će održati i predavanje na temu Dizajn koji trebamo.

Izložba Politika emocija – Dizajn indie videoigara je prva izložba u produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva isključivo posvećena game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, autorefleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama i kritički adresiraju društvene teme. Autor koncepcije izložbe je Srđan Laterza, a izvorno je održana u listopadu 2017.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.05.2018