Kritičko propitivanje zajednice | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Kritičko propitivanje zajednice

U sklopu programa Razmjene znanja održava se projekcija filmova Između ograda i Pabirčenje i ja te razgovor povjesničarke umjetnosti Ivane Meštrov s publikom.

09.06.2017 , Rijeka - Križanićeva 6a
  • A
  • +
  • -

U petak, 9. lipnja od 18 sati u Križanićevoj 6a održava se projekcija dva filma i razgovor povjesničarke umjetnosti Ivane Meštrov s publikom.

Program Razmjene znanja osmišljen je kao popratni diskurzivni program koji stvaramo na temelju prijedloga naših gošći i suradnica. Bilo da je riječ o filmovima, tekstovima ili nekoj drugoj vrsti sadržaja, ideja je da se smjer programa samoodredi kroz praksu i sastanke, a ne programatski. Programom Razmjene znanja želi se potaknuti redovita druženja i diskusije, neovisno o većim programskim cjelinama, kako bi se u kontinuitetu radilo na izgradnji zajednice i njenom kritičkom propitivanju.  

Po preporuci povjesničarke umjetnosti Ivane Meštrov u prvoj Razmjeni znanja prikazuju se filmovi Između ograda i Pabirčenje i ja. Ivana Meštrov bila je gošća predavačica na programu Misliti zajednicu koji je ostvaren tijekom ožujka. 

Film Između ograda Avija Mograbija govori o stvaranju čvrstih zajednica koje se artikuliraju na štetu ili isključivanjem drugih. To je iskustvo kojem smo se itekako osvjedočili nakon naglog zatvaranja Europskih granica prije dvije godine. S druge strane, film govori i o privremenim zajednicama koje se, pružajući otpor, bore za vlastitu egzistenciju. Vardin film Pabirčenje i ja portretira pojedinke i pojedince isključene iz društva koji svoju egzistenciju grade oko onoga što je zajednici suvišno. Iako neke protagonistice i protagonisti filma tvore zajednice, mnogi u odnos s društvom ulaze partikularno, poput prekarnih radnica i radnika, s nejasnom idejom o mogućem kolektivitetu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.06.2017