Kritika mitova o kreativnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kritika mitova o kreativnosti

Eseji sakupljeni u knjizi analiziraju pojavu "stvaralačkih mitova" i predstavljaju suvremenu kritiku kreativnosti.

  • A
  • +
  • -
U samom uvodu, urednici knjige Critique of Creativity: Precarity, Subjectivity and Resistance in the 'Creative Industries' naglašavaju kako "u usmenom mitu 'kreativne klase' i 'digitalnih boema' uprizoruje se renesansa kreativiteta. Stari mitovi stvaranja i stvaratelja - posvećene rabote i privilegirane djelatnosti demiurga i prvotnih pokretača, biblijskih kozmogona i samoproklamiranih umjetnika-genija - ponovno su aktualni. Kao što Katolička crkva kreacionizmu oblači novo ruho 'inteligentnog dizajna', tako se i kreativne industrije jasno okreću kulturnim radnicima". 

Tekstovi objavljeni u ovom zborniku bave se širokim rasponom tema - od zapošljavanja u kulturnom sektoru i kreativnim djelatnostima u najširem smislu do recentnih trendova u kulturnim politikama zemalja Europske unije i ideje "kreativnih industrija" kao masovne obmane. 

Brigitta Kuster, Esther Leslie, Isabell Lorey, Angela McRobbie, Raimund Minichbauer, Stefan Nowotny, Marion von Osten, Vassilis Tsianos i Ulf Wuggenig samo su neki od autora koji su dali svoj doprinos ovoj vrijednoj raspravi. 

Knjigu u elektroničkom obliku možete besplatno skinuti na stranici izdavača ili kupiti tiskano izdanje ovdje
Izvor: Culturelink
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.07.2011