Kritika podijeljenog društva | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Kritika podijeljenog društva

Mađarska vlada nastavlja s onemogućavanjem rada organizacija civilnog društva. Najnoviji je primjer kazališni kolektiv Krétakör koji radi s učenicima na pitanjima diskriminacije.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: János Marjai, Hungarian Free Press

  • A
  • +
  • -

Nakon reizbora 2014, mađarska vlada pod vodstvom Viktora Orbána pokrenula je kampanju napada na vjerodostojnost mađarskih nevladinih organizacija želeći na taj način steći kontrolu nad njihovim financiranjem koje se do sada distribuiralo neovisno o Vladi. Mađarska je vlada samo dan nakon ponovne izborne pobjede napala Norveški civilni fond (EEA/Norwegian Fund, NCTA) da kroz zaklade pokušava utjecati na mađarsku politiku. Norveški financijski mehanizam dio je sporazuma između EU i Norveške, Islanda i Lihtenštajna o financiranju projekata u manje razvijenim europskim zemljama. Nakon što je norveška vlada odbacila optužbe, mađarski Ured državne kontrole (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, KEHI) obavio je reviziju u Okotarsu, vodećoj zakladi u konzorciju, ali i u dvije partnerske zaklade. Zakladama se prijetilo da će im suspendirati porezne brojeve ukoliko ne budu surađivale, a upravne organizacije u konzorciju osporavale su pravne temelje revizije.

Organizacije civilnog društva koje su se kritički osvrtale na rad Vlade, krajem svibnja 2014. završile su na crnoj listi mađarskih udruga koje su dobivale ili dobivaju sredstva od NCTA-e, kao "soroševi plaćenici" i protuvladini elementi. Posebu "pozornost" posvetili su im provladini mediji, dok su ostali uglavnom autocenzurirani zbog zakona iz 2011. koji je ograničio slobodu govora. Ispitivanja vladinih aktivnosti od 2010. pokazuju da je slabljenje neovisnih institucija, rastavljanje okvira parlamentarizma i trivijalizacija glasova oporbe započela još tijekom prethodnog vladinog ciklusa. Takve mjere uključuju Zakon o medijima, ograničavanje ovlasti Ustavnog suda, ukidanje institucije neovisnog Pravobranitelja za zaštitu podataka, transformaciju izbornog sustava i načina odobravanja i sadržaja temeljnih zakona, pisao je GONG.

Uskoro je Vlada pokrenula istrage i porezne revizije koje su zahvatile veliki broj medijskih organizacija i organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti okoliša, skrbi za beskućnike i pacijente, obrazovanju, kulturi, transparentnosti vlasti, ljudskim pravima, borbi protiv korupcije. Nakon što su formalne procedure završile bez rezultata, nisu pokrenute nikakve istražne radnje, a vlasti nisu problematizirale policijske pretrage, iako je sud odlučio da su pretrage privatnih stanova bile ilegalne. Organizacijama je vraćena mogućnost korištenja njihovih matičnih brojeva. Unatoč tomu, šteta je počinjena, organizacije su izgubile financijske i ljudske resurse, tijekom istraga nisu se bavile svojim primarnim djelatnostima te je stigma "stranih plaćenika" onemogućila sklapanje novih partnerstava ili traženje donatora. Govor mržnje preuzeli su obični građani koji nisu upoznati s radom organizacija.

Jedna od tih organizacija je i Krétakör, kazališna kompanija koju je 1995. osnovao Árpád Schilling, dobitnica ovogodišnje Nagrade za kulturu Princess Margriet koju dodjeljuje Europska kulturna fondacija (European Cultural Foundation, ECF). Nakon deset godina rada, Krétakör je postao jedan od najuspješnijih kazališnih kolektiva u Mađarskoj, poznat u cijelom svijetu. Unatoč tomu, 2008. godine Schilling raspušta trupu te umjesto klasične izvedbe kazališnih predstava odlučuje posvetiti se različitim društvenim problemima na direktan način. Otada do danas, Krétakör se bavi gorućim problemima mađarskog društva, poput korupcije ili partitokracije, te počinje raditi s učenicima i studentima. Posjećuju škole i rade s nastavnicima te uključuju učenike i marginalizirane skupine u rad na pitanjima demokracije, društvenih otpadnika, diskriminacije i isključenja Roma, izbjeglica i beskućnika. Osim što imaju priliku preispitati vlastite predrasude, učenici tako postaju kritički i samosvjesni članovi društva, što je posebno važno u kontekstu podjeljenih društava kakvo je danas mađarsko, ali i šire - europsko.

Mjesec dana pred dodjelu nagrade ECF-a u organizaciji je završena revizija plaćenog poreza na dodanu vrijednost koja je ustanovila da je sve u redu. Nekoliko dana po završetku dodjele započela je nova istraga, ovaj put ekstenzivnija i temeljitija, no koja se odnosi na isti vremenski period za koji je prethodno dano pozitivno rješenje. Osim pozamašnih troškova, nova revizija uključuje i velike ljudske resurse koje mala organizacija poput Krétaköra jednostavno - nema. Radi se o još jednom pokušaju vladajuće stranke Fidesz da onemogući rad organizacijama civilnog društva koje razmišljaju drugačije od njih i ne uklapaju se u njihov pojam društva. Više čitajte u tekstu Ákosa Keller-Alánta u našoj rubrici na engleskom jeziku.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.05.2016

VEZANE VIJESTI

Uznemiravanje civilnog sektora

Pripremila: Matija Mrakovčić
Mađarska vlada pokrenula je napade na vjerodostojnost nevladinih organizacija radi stjecanja kontrole nad njihovim financiranjem koje se do sada distribuiralo neovisno o Vladi.

Sloboda udruživanja pod nadzorom

Piše: Tomislav Domes
Ministarstvo financija je uredbama o poslovanju neprofitnih htjelo osigurati odgovorno trošenje javnih sredstava, a napravilo je ozbiljan iskorak prema podržavljenju civilnog društva.

Stupovi demokracije

Piše: Antonija Letinić
Inicijativa Za snažno civilno društvo! press konferencijom je pozvala Vladu na dijalog te upozorila na prijetnju urušavanja cijelog sustava zbog sporadičnih slučajeva "nepodobnih aktera".