Kritika političke ekonomije | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Kritika političke ekonomije

Konferencija u organizaciji Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu pokrit će neke od osnovnih tema marksističke kritike kapitalizma kao društvenog sustava.

  • A
  • +
  • -

Konferencija Uvod u kritiku političke ekonomije bit će održana od 6. do 8. prosinca na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Predavanja na konferenciji pokrit će neke od osnovnih tema marksističke kritike kapitalizma kao društvenog sustava i bit će strogo uvodnog karaktera, kako bi se osigurale osnove za povratak čitanju kritike političke ekonomije, koja je već duže vrijeme "prognana" i iz političkog i iz akademskog polja u Srbiji. 

"U doba kada je restauracija kapitalizma završena na prostorima bivše SFRJ, kada se nalazimo na udaru neoliberalnih politika i sve težih životnih i radnih uvjeta, smatramo da je marksistička kritika kapitalističkog sistema ključna u razumijevanju ovih procesa, ali i kao putokaz za njihove alternative. Predavanja će biti pretežno teorijskog karaktera, u cilju pružanja osnovnog kategorijskog aparata za kritiku kapitalizma, ali i samih njegovih kategorija", najava je konferencije.

Sudionici su konferencije Aleksandar Stojanović, Mislav Žitko, Sašo Furlan, Luka Mesec, Primož Krašovec, Darko Vesić, Andrea Jovanović i Anej Korsika.

Izvor: IFDT / Foto: Thierry Ehrman

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 06.12.2013