Kritika u eteru | kulturpunkt

Audio

Kritika u eteru

Autor: AbrašRadio

Tri epizode emisije Kritički zabavnik posvećene su zborniku o kritici izvedbenih umjetnosti Nepotisnuta subjektivnost, nastalom u suradnji Kurziva i Kulturtregera.

  • A
  • +
  • -

Mostarski Abrašcommunity radio Omladinskog kulturnog centra Abrašević, tri izdanja svoje emisije Kritički zabavnik posvetio je publikaciji Nepotisnuta subjektivnost: Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti. Pojmovnik je nastao u suradnji Kulturpunktovog nakladnika, udruge Kurziv, te udruge Kulturtreger (Booksa.hr). Ovaj je zbornik posljednji dio serije "kritičkih pojmovnika" proizišlih iz programske linije Kritika - Jučer, danas, sutraposvećene kritici u okviru regije. Publikacija okuplja različita shvaćanja problema svojstvenih kritičkom pisanju o izvedbi i izvedbenim umjetnostima, kao i razmatranja o njezinom tehnološkom, društvenom, kulturnom i političkom kontekstu. Prva epizoda Abraševog podcasta donosi kratak pregled tekstova koje su za pojmovnik napisale Una Bauer i Nataša Govedić. Oba teksta ukazuju na širenje prostora u koje prodire kritika, uz fokus na njezine manifestacije u online sferi.

Bauer se bavila pitanjima autentičnosti i proizvodnje sebstva na društvenim mrežama, a druga epizoda uključuje razgovor s kritičarkom upravo o tim temama. Završni dio niza kojim Abraš tematizira Nepotisnutu subjetkivnost ugostio je Mariju Krnić, teatrologinju koja je uz Luju Parežanina uređivala zbornik. Uz Bauer i Govedić, publikacija uključuje tekstove autorica i autora različitih generacija i autorskih polazišta. To su tekstovi Mile Pavićević o (ne)mogućnosti pisanja o plesu, Ane Fazekaš o odnosu kriti(čar)ke i predloška, Ivana Medenice o kritici festivala, Marija Kikaša o sekularnosti kritike te Hane Sirovice o queer kritici. Unatoč različitim polazištima, tekstove ujedinjuje sklonost metakritičkoj refleksiji, na što se Krnić posebno osvrnula u kontekstu lokalne i nezavisne scene, podcrtavši specifičnosti položaja kritike u regiji.

Voditelj i urednik Kritičkog zabavnika je Ronald Panza, a emisija je dio programa Radio Geometrija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 02.09.2020