Kritika u zemlji čudesa | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Kritika u zemlji čudesa

Kako utjeloviti kritiku danas tema je predavanja teoretičara i filozofa Stefana Nowotnyja koje će održati u četvrtak, 23. studenog u net.kulturnom klubu mama.

Stefan Nowotny

  • A
  • +
  • -

U sklopu projekta Kritika danas – teorija i praksa, u četvrtak, 23. listopada u 19 sati u net.kulturnom klubu mama predavanje će održati Stefan Nowotny, filozof i teoretičar, predavač na londonskom sveučilištu Goldsmiths te član bečkog eipcp-a – European Institute for Progressive Cultural Policies. Autor je knjiga Instituierende Praxen: Bruchlinien der Institutionskritik (s Geraldom Raunigom, 2008), Übersetzung: Das Versprechen eines Begriffs (s Borisom Budenom, 2008) i urednik zbornika Kunst der Kritik (s Birgit Mennel i Geraldom Raunigom, 2010). 

U predavanju naslovljenom Kritika u zemlji čudesa, Nowotny će se pozabaviti pitanjem uloge kritike u aktualnom okruženju. Kao u epizodi o golubu i zmiji u priči Alisa u zemlji čudesa Lewisa Carrola, sve je samo ne jednostavno odrediti zadaću kritike danas: ne samo stoga što je često nejasno tko koga kritizira i za što točno, već i stoga što se subjektiviteti koji izvode kritiku sve češće nalaze ili u poziciji tjeskobe ili pak u ambivalentnoj poziciji koju zahtijeva fleksibilnost multitaskinga. Možda je i istina kako kritika više nije primarno stvar svijesti već utjelovljenja (Marina Garcès), iako je svijest i dalje prostor prijepora. No, kako je moguće utjeloviti kritiku za fleksibilne subjekte? 

Predavanje organiziraju Kulturtreger – Udruga za promicanje kultura (Booksa.hr), Multimedijalni institut te Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva. 

Projekt su podržali Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 19.10.2014