Kritike gradova | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kritike gradova

Londonski festival This Is Not a Gateway na sudjelovanje poziva sve zainteresirane umjetnike, kustose i teoretičare koji se bave kritikom grada.

Festival This Is Not A Gateway okuplja veliki broj sudionika iz različitih disciplina, koji dijele interes za javni prostor kroz umjetničko, kustosko ili aktivističko djelovanje te različite teorijske pristupe. "Jedan od naših ciljeva pri oformljavanju ove organizacije bilo je skrenuti pažnju na pokušaje ispravljanja nepravdi i neravnopravnosti koje su rezultirale gradnjom suvremenog grada. Festivalom smo željeli učiniti očitim širinu, dubinu i strogoću kritičkog rada na 'gradovima', kao i široki spektar praksi i perspektiva iz cijelog svijeta, koje postoje, ali nemaju utvrđenu platformu", ističu iz organizacije.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje će biti održano od 29. studenog do 2. prosinca u Londonu, pokrenuto je nakon dvogodišnje stanke, za vrijeme koje smo na globalnoj razini mogli svjedočiti brojnim društvenim, ekonomskim, demokratskim, ekološkim i prostornim krizama, deficitima i revolucijama. Stoga ovogodišnji festival ima čak četrnaest tematskih fokusa, koji ostaju otvoreni za prijavu svim umjetnicima, kustosima i teoretičarima, čiji se rad unutar njihovih okvira može smjestiti. To su redom: Urbanist* kao ja: Gradovi, dizajn i arhitektura nekolicine privilegiranih, Urbana industrija i njeno post-kritičko stanje, Ulaz za poslugu, Tko riskira, dobiva urbanizam, Korporacija – financijska četvrt, Jezik ograđuje prostor, Pobune, neredi i revolucije, Re-dizajn, Legalnosti prostora, Vrag čita Agambena – Izvanredna stanja u olimpijskim gradovima, Grad znači nejednakost, Ograđivanje Proboja, Budućnost sada, Drugo. 

Rok za prvi krug prijava ostaje otvoren do 1. svibnja, dok onaj za drugi krug ističe 30. srpnja. Važno je napomenuti da This Is Not A Gateway festival djeluje kao facilitator. Ova platforma sudionicima omogućava infrastrukturu za njihove aktivnosti, stoga na festival možete prijaviti razne materijale za izložbu, tekstove za raspravu na okruglom stolu, filmove, intervencije u javnom prostoru, knjige koje želite predstaviti ili projekte koje ćete pokrenuti. Organizatori će vam nastojati osigurati prostor za izvedbu, opremu, najavu događanja, publiku i tehniku. Tekstovi koji će se prikupiti kroz četverodnevni festival, bit će objavljeni u zborniku Critical Cities: Ideas, Knowledge and Agitation from Emerging Urbanists

Od domaćih autora i teoretičara, do sada su na londonskom festivalu sudjelovali Davorka Begović, Karla Pudar, Bojan Mucko te Marijana Rimanić, Petra Krolo, Ana Kutleša i Ivana Hanaček kao predstavnice BLOK-a i Urban Festivala

Više informacija o prijašnjim festivalima i prijavi možete pronaći ovdje

KP / This Is Not A Gateway

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.04.2012