Kriza skrbi | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Kriza skrbi

U Centru za suvremenu umjetnost Futura u Pragu otvarena je izložba Care Crisis u kojoj sudjeluje i Andreja Kulunčić.

  • A
  • +
  • -
Za projekt, koji povezuje umjetnost i istraživanje, odgovorni su španjolski kustosi David Arlandis i Javier Marroqui, a problematizira pojavu nazvanu "kriza skrbi". U projektu, video instalacijom Within, sudjeluje i Andreja Kulunčić.
 
Zbog krize u ekonomiji te neoliberalne politike i globalizacije mijenja se praksa skrbi u javnoj i obiteljskoj sferi. U projektu je kao partner sudjelovao i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, koji je omogućio realizaciju video instalacije Andreje Kulunčić Within nastale u suradnji umjetnice s pacijentima psihijatrijske bolnice Vrapče i defektologinjom, socijalnom pedagoginjom i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić. U istraživačkom dijelu projekta koji tematizira sve rašireniju pojavu stanja depresije u suvremenom (hrvatskom) društvu, osobito među ženama, sudjelovali su i klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić te sociologinja i feministička aktivistkinja prof.dr.sc. Biljana Kašić. Izložba u Centru za suvremenu umjetnost Futura dio je većeg višedisciplinarnog istraživačkog pothvata (feminizam, sociologija, ekonomija, globalizacijske studije) u kojemu je većina umjetničkih radova nastala kao rezultat istraživanja.
 
U izložbi, uz Andreju Kulunčić, sudjeluju umjetnice i teoretičarke Mieke Bal, Ursula Biemann, María Galindo, Gabriela Golder, Elżbieta Jabłońska, Gülsün Karamustafa, Mau Monleón, Daniela Ortizms, Larisa Sitar, Anneta Mona Chisa & Lucia Tkáčová te Zuzana Uhde.
 
Izvor: MSU

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.03.2012