Krleža danas | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Krleža danas

U sklopu beogradskog Festivala jednog pisca, ove godine posvećenog Krleži, u Zagrebu će 2. i 3. studenog biti održan znanstveni skup Krleža danas?

  • A
  • +
  • -

Četvrti Festival jednog pisca – Krleža: San o drugoj obali u petak će 2. listopada započeti svoju zagrebačku dionicu. U organizaciji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Hrvatskog semiotičkog društva i Kulturnog centra Beograda, 2. i 3. listopada u prostoru Leksikografskog zavoda bit će organiziran znanstveni skup Krleža danas na kojem će teoretičari književnosti i krležolozi iz različitih perspektiva analizirati današnje mjesto i značenje Krležinog književnog opusa u hrvatskom, jugoslavenskom i evropskom kontekstu. “Bi li danas, više od trideset godina nakon smrti, Krleža napokon mogao postati ono što je uvijek trebao, a možda i želio biti – pisac? Skup Krleža danas želio bi pokazati na koje se načine položaj i značaj njegova djela unutar međusobno višestruko preklopljenim i složeno povratno spojenim kontekstima hrvatske, srpske, južno-slavenske, srednjo-europske i svjetske književnosti mijenja u svjetlu modernih teorijskih uvida i pojmova o statusu i prirodi književnoga djela i pisanja", stoji u najavi simpozija. Pred početak skupa bit će otvorena izložba Krleža: San o drugoj obali, jedna od zajedničkih produkcija Leksikografskog zavoda i Kulturnog centra Beograda.

Manifestacijom u Zagrebu završit će i ovogodišnji ciklus edukativnog programa koji je Festival jednog pisca realizirao u suradnji s Grupom 484. Ovom prilikom u glavni grad dolazi troje srednjoškolaca iz Srbije, koji su sa svojim kritičkim prikazom filma ili predstave Gospoda Glembajevi pobijedili na natječaju Festivala jednog pisca

Program izlaganja s popisom tema i terminima izlaganja dostupan je ovdje.  

Izvor: KCB

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 02.11.2012