Kroćenje divlje zvijeri | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kroćenje divlje zvijeri

Hrvatska rapsodija Hrvoja Slovenca na mnogo razina suprotstavlja se gledatelju i u njemu izaziva frustraciju.

27.06.2016 - 22.07.2016 , Zagreb - Galerija SPOT

Galerija Spot predstavlja projekt Hrvatska rapsodija Hrvoja Slovenca. Izložba, uz razgovor s umjetnikom, bit će otvorena u ponedjeljak, 27. lipnja, u 19 sati.

"Projekt je vrlo neobičan, kako u slikovnom tako i u semiotičkom aspektu. Kada sam ga prvi put vidio, projekt je još bio bez naslova kao neke smjernice, bio sam začuđen i nisam mogao razabrati o čemu je riječ. Slike se, kada ih promatramo u cjelini, jasno odupiru bilo kakvom brzom i suviše jednostavnom formuliranju. Izazivaju gledatelja da ih pokuša iščitati. No u ovom je slučaju zbog prirode ikonografskih jukstapozicija, generičke igre i nejasne tematike nemoguće primijeniti redukcionistički pristup. Ovu je seriju fotografija teško smjestiti u jasno definirane fotografske kategorije: zastupljene su mnoge, od aktova do pejzaža, mrtve prirode, skupnih snimaka, apstraktnih motiva, karata i slika zaslona. 

Fotografije prikazuju različite elemente: zmiju u boci vode, lice koje zbog moiré efekta teško razaznajemo, bijeli šum, žarke karnevalske boje u kičastom prikazu Milske Venere, betonski bunker, penis i tako dalje. Ovaj se rad na mnogo razina suprotstavlja gledatelju i u njemu izaziva frustraciju. No vraćajući se ovim fotografijama, uočavamo da one u sebi nose neki dublji smisao. To je najbolje izrazio Bruno Latour kada je, pišući u nekom drugom kontekstu, govorio o 'prisutnosti nečega što je istodobno nevidljivo i opipljivo, nešto što nas iznenađuje, iako ga doživljavamo zdravo za gotovo, nešto obično i svakodnevno, ali s notom zbunjujuće suptilnosti koja potiče na gorljiv pokušaj kroćenja divlje zvijeri", napisao je Donald Mengay u predgovoru knjizi Hrvatska rapsodija Hrvoja Slovenca koja će uskoro biti objavljena u Ediciji F11 Ureda za fotografiju.

Izložba je otvorena do 22. srpnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.06.2016