Kroz labirinte romanesknoga | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Kroz labirinte romanesknoga

U uži izbor za ovogodišnju nagradu Meša Selimović ušlo je pet romana.

  • A
  • +
  • -

Među kandidatima za najbolji roman objavljen u 2012. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije našli su se i crnogorski romani Karnera Milorada Popovića i Odlaganje, parezija Andreja Nikolaidisa, roman srpskoga književnika Svetislava Basare Dugovečnost te, iz Hrvatske, Planet Friedman Josipa Mlakića i Belladonna Daše Drndić.

O dobitniku nagrade odlučit će žiri koji čine Hadžem Hajdarević (predsjednik), Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić

"Da bi jedan roman dobio nagradu Meša Selimović, on mora imati najvišu književnu i estetsku razinu. Mora nositi svu energiju koju romaneskna forma sama sa sobom nosi, mora pokazati da se radi o jednom vrsnom i velikom autoru romana koji uspijeva da na najsretniji mogući način poveže sve one romaneskne labirinte tijeka spisateljskog puta", izjavio je Hajdarević.

Nagrada će biti dodijeljena na trinaestim međunarodnim književnim susretima Cum grano salis, koji će se od 5. do 8. rujna održati u Tuzli. 

Posebna književna večer bit će posvećena nedavno preminulom Mirku Kovaču, koji je nagradu Meša Selimović dobio 2008. za roman Grad u zrcalu.

Izvor: Fraktura / Fotografija: Maja Nikolić (RFE)

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.08.2013