Kroz povijest kratkog filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Kroz povijest kratkog filma

Na festivalu kratkog filma u švicarskom Winterthuru bit će prikazana retrospektiva kratkometražnih filmova iz Hrvatske. 

  • A
  • +
  • -

Kratkometražni film iz balkanskih zemalja u žarištu je popratnog programa ovogodišnjeg 16. međunarodnog festivala kratkoga filma u švicarskom gradu Winterthuru koji je otvoren 6. a traje do 11. studenog. Pojam Balkana pritom podrazumijeva zemlje bivše Jugoslavije, čije se kinematografije predstavljaju u povijesnoj perspektivi, ali i selekcijom iz recentne produkcije igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma - u programu Kino Balkan danas.

U probranom društvu ex-jugoslavenske  kinematografije kratkoga metra, uz Dušana Makavejeva, Karpa Godinu i druge istaknute autore iz regije, dominiraju hrvatski modernistički inovatori, eksperimentatori i dokumentaristi iz 1960-ih i 1970-ih godina - od Vladimira Peteka sa Sretanjem (1963), preko Ante Babaje (Tijelo, 1965), do Lordana Zafranovića (Ljudi / u prolazu/, 1967), Krste Papića (Kad te moja čakija ubode, 1968; Specijalni vlakovi, 1972), Zorana Tadića (Amerikanka, 1970) i Petra Krelje (Recital, 1972). Drugi retrospektivni program, Kino Balkan danas, usmjeren je na noviju produkciju i aktualnije balkanske teme kao što su potraga za identitetom, društvene promjene ili suočavanje s ratnom prošlošću Balkana, a hrvatski kratki film zastupaju dokumentarac Tri Gorana Devića (2008), animacije Marka Meštrovića (Ne spavanje ne ubija, 2010) i Danijela Šuljića (U lancima, 2011) te igrani filmovi Pink Express Ivana Livakovića (2010) te višestruko nagrađivani Tulum Dalibora Matanića iz 2009.

Uz Želimira Žilnika i Karpa Aćimovića Godinu, kroz programe autorskih retrospektiva bit će predstavljen hrvatski eksperimentator Ivan Ladislav Galeta, a jedan posve svježi film Zašto slonovi? Marka Meštrovića našao se i u međunarodnoj natjecateljskoj selekciji festivala, koji će se kroz panel diskusije osvrnuti na položaj kratkog filma u kinematografijama balkanskih zemalja, kao i na perspektive kratkoga filma općenito.

Izvor: HFS / Foto: Vladimir Petek, Sretanje

 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.11.2012