Kršenje zakona NE potiče poduzetničku klimu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kršenje zakona NE potiče poduzetničku klimu

Nakon što je ustanovila nove nezakonitosti pri izgradnji projekta Cvjetni prolaz Hoto grupe, građevinska inspekcija zatvorila je dio gradilišta.

  • A
  • +
  • -

Na konferenciji za novinare održanoj 21. siječnja u Varšavskoj ulici, Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad i Tomislav Tomašević iz udruge Zelena akcija izvijestili su o pozadini aktualnih događanja.

Naime, nakon što su Zelena akcija i Pravo na grad 5. siječnja podnijele policijsku prijavu zbog rušenja objekta u Varšavskoj 6 mimo dozvole, policijski je službenik u svom izvješću utvrdio "kako radnici ne ruše objekt već samo adaptiraju unutarnje zidove zgrade" na toj adresi. Pravo na grad i Zelena akcija su pak suprotno tome ustanovili kako se ne radi samo o adaptaciji unutarnjih zidova ni o rušenju "spornih stepenica" koje su prema izjavi Tome Horvatinčića za Jutarnji list "rastvorene i prenesene u Svetu Nedelju te će biti ponovo vraćene". Do nalaza o nezakonitom rušenju u Varšavskoj 6 sada je došla i nadležna inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te zatvorila gradilište. Do kada će gradilište biti zatvoreno ovisi o nadležnom Ministarstvu, a Pravo na grad i Zelena akcija tražit će potpunu rekonstrukciju zgrade, "ciglu po ciglu", naglasili su Tomašević i Celakoski. Također su se upitali zašto je nadležno Ministarstvo odlučilo sada, kada je zgrada već srušena, poduzeti adekvatne korake te smatraju kako je pritom nužno utvrditi odgovornost kako nadležnih organa tako i investitora.

Oštro su osudili izjavu Tome Horvatinčića kako zatvaranje gradilišta na kojem radi 830 ljudi širi "antipoduzetničku klimu" i najavili daljnje akcije. Iako dosadašnje intervencije nadležnih organa ne ulijevaju povjerenje u to, naredno će vrijeme pokazati označava li ovaj događaj možda doista početak sankcioniranja klijentelizma, te podilaženja ili "progledavanja kroz prste" investitorima od strane nadležnih instititucija.  

Piše: Janja Sesar


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 22.01.2011