Kršenje zakona NE potiče poduzetničku klimu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kršenje zakona NE potiče poduzetničku klimu

Nakon što je ustanovila nove nezakonitosti pri izgradnji projekta Cvjetni prolaz Hoto grupe, građevinska inspekcija zatvorila je dio gradilišta.

Na konferenciji za novinare održanoj 21. siječnja u Varšavskoj ulici, Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad i Tomislav Tomašević iz udruge Zelena akcija izvijestili su o pozadini aktualnih događanja.

Naime, nakon što su Zelena akcija i Pravo na grad 5. siječnja podnijele policijsku prijavu zbog rušenja objekta u Varšavskoj 6 mimo dozvole, policijski je službenik u svom izvješću utvrdio "kako radnici ne ruše objekt već samo adaptiraju unutarnje zidove zgrade" na toj adresi. Pravo na grad i Zelena akcija su pak suprotno tome ustanovili kako se ne radi samo o adaptaciji unutarnjih zidova ni o rušenju "spornih stepenica" koje su prema izjavi Tome Horvatinčića za Jutarnji list "rastvorene i prenesene u Svetu Nedelju te će biti ponovo vraćene". Do nalaza o nezakonitom rušenju u Varšavskoj 6 sada je došla i nadležna inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te zatvorila gradilište. Do kada će gradilište biti zatvoreno ovisi o nadležnom Ministarstvu, a Pravo na grad i Zelena akcija tražit će potpunu rekonstrukciju zgrade, "ciglu po ciglu", naglasili su Tomašević i Celakoski. Također su se upitali zašto je nadležno Ministarstvo odlučilo sada, kada je zgrada već srušena, poduzeti adekvatne korake te smatraju kako je pritom nužno utvrditi odgovornost kako nadležnih organa tako i investitora.

Oštro su osudili izjavu Tome Horvatinčića kako zatvaranje gradilišta na kojem radi 830 ljudi širi "antipoduzetničku klimu" i najavili daljnje akcije. Iako dosadašnje intervencije nadležnih organa ne ulijevaju povjerenje u to, naredno će vrijeme pokazati označava li ovaj događaj možda doista početak sankcioniranja klijentelizma, te podilaženja ili "progledavanja kroz prste" investitorima od strane nadležnih instititucija.  

Piše: Janja Sesar


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 22.01.2011