Kuga zauzima grad | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Kuga zauzima grad

Diplomski ispit Lovre Krsnika osuvremenjena je izvedba dramskog teksta Alberta Camusa objavljenog nedugo nakon Drugog svjetskog rata.

30.06.2016 - 01.07.2016 , Zagreb - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

Premijera predstave Opsadno stanje održat će se 30. lipnja s početkom u 20 sati na polazišnoj točki ambijentalne izvedbe ispred OŠ Izidor Kršnjavi u istoimenoj ulici. 

Osuvremenjena izvedba, o političkoj represiji i uzurpaciji istog sistema, nastala je prema istoimenom dramskom tekstu Alberta Camusa koje je objavljeno nedugo nakon Drugog svjetskog rata. Alegorijska je to reprezentacija opresivnih državnih sustava u godinama koje su prethodile toj drami. Motiv kojim se Camus bavio u romanu Kuga, ovdje postaje utjelovljen u osobi vladara Kuge koji, kao vječni čistač, zauzima grad.  

Režiju potpisuje Lovro Krsnik, a projekt je ujedno i njegov diplomski ispit na Odsjeku Kazališne režije i radiofonije pod mentorstvom red. prof. Branka Brezovca i Anje Maksić Japundžić. Ana Perčinlić dramaturginja je komada, a scenski pokret potpisuju Ema Janković i Andrea Solomun.  

"Opsadno stanje ističe aktualnost Camusove angažirane književnosti, a u društveno nestabilna vremena kada globalna politika zastrašujuće klizi u radikalizam, njegova egzistencijalistička poetika odjekuje još jače", kaže redatelj Krsnik.  

Ambijentalna inačica Opsadnog stanja odigrat će se na sedam vanjskih lokacija, suigrom dvadeset izvođača Akademije dramske umjetnosti i Studija Kubus, uz živu autorsku glazbenu pratnju Juraja Borića i Dine Seferovića

Nakon premijere 30. lipnja, sljedeća izvedba na rasporedu je 1. srpnja u s početkom u 20 sati na polazišnoj točki ambijentalne izvedbe ispred OŠ Izidor Kršnjavi u istoimenoj ulici.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.06.2016