Kulisa snova | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Kulisa snova

Na otvorenju osme, posljednje izložbe fotografija u sklopu programa Puni krug, predstavit će se analogni fotograf Mario Leko.

22.02.2011 - 15.03.2011 , Rijeka - Kino Europa
  • A
  • +
  • -
Mario Leko rođen je 1982. godine u Splitu. Nakon završene Škole likovnih umjetnosti nastavlja školovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, na smjeru Modni dizajn. Po struci kostimograf, Leko je prve susrete s pozornicom ostvario u Dramskom studiju za mladež u Gradskom kazalištu mladih Split. Asisitirao je renomiranim kostimografima, a usporedno samostalno potpisuje kostimografije od 2006. godine. Fotografijom, i to isključivo analognom, se bavi već nekoliko godina, a njegovi radovi objavljivani su u nekolicini internetskih publikacija te tiskanim izdanjima. Lekine fotografije instantno su prepoznatljive zbog jakog emotivnog naboja te osjećaja sjete i nostalgije kojima okupiraju promatrača. Toj atmosferi uvelike pridonosi analogna tehnika fotografiranja, ali i sami motivi i momenti koji su inspirirani pozornicom i filmom, omogućavajući tako Leki da u jednom spoji svoja dva svijeta – scenski i fotografski. Stoga će se na ovoj izložbi, među ostalima, premijerno moći pogledati fotografije sa seta filma Lea i Darija, redatelja Branka Ivande. Mario Leko je već izlagao kako na skupnim, tako i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Francuskoj i Bugarskoj. Sudionik je putujuće izložbe Culture Matters: UNESCO lokaliteti u jugoistočnoj Europi, gdje je svojim fotografijama predstavio baštinu Splita, Trogira i Šibenika. Od 2010. član je ULUPUH-a za kostimografiju.

Spomenutom izložbom Puni krug će se zaokružit budući da je Mario Leko posljednji autor koji će se predstaviti u sklopu ovog programa. Puni krug pokrenut je prije godinu dana s izložbom Jelene Balić, omogućivši besplatnu izložbu u centru Zagreba osmorici autora među kojima su, pored već spomenutih, bili i David Mihoci, Biserko Ferček, Maja Jokić, Tomislav Može, Aleksandar Nedić Uzengia te Dalibor Talajić.  Cilj ovog projekta bila je prezentacija hrvatskih fotografa koji se ističu kvalitetom svojih radova, ali su nedovoljno predstavljeni u javnosti kako bi se na ovaj način podržao razvoj i raznolikost lokalne fotografske scene.

Puni krug je pokrenuo online fotografski časopis BLUR magazine u suradnji s kinom Europa, dok je projekt realiziran uz pomoć Prizme d.o.o., distributera foto opreme.

Otvorenje izložbe je u 19 sati.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 18.02.2011