Kultura i šok u Križevcima | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Kultura i šok u Križevcima

Otvoren je 8. Culture Shock, dvomjesečni festival urbane umjetnosti i aktivizma u Križevcima.

  • A
  • +
  • -

U subotu, 25. veljače, u organizaciji lokalnih udruga P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K., u Križevcima je započeo 8. Culture Shock festival. Od organizacije najavljen kao hibrid obrazovanja, suvremene likovne i glazbene umjetnosti te ostalih oblika kulturnih djelatnosti, ovaj festival već osmu godinu zaredom u Križevcima okuplja aktualne izvođače, predavače i izlagače iz Hrvatske i regije. Ovogodišnje izdanje Culture Shock festivala potrajat će sve do 20. travnja te će križevačka publika u gotovo dva mjeseca trajanja programa moći pogledati trideset, ponekad kontroverznih, izvedbi mladih umjetnika i aktivista. 

Osmi Culture Shock festival svojim je performansom otvorio osječko-zagrebački umjetnik Marko Marković. U performansu Transfer, Marko Marković je primio ordenje koje potom ubo u vlastita prsta i položio zakletvu Evropskoj Uniji. Ovim radom, na samom je početku ocrtan i kritički okvir križevačkog festivala.

Jedan od glavnih fokusa Culture Shock projekta, uz tematiziranje širih društvenih tema, jest i suočavanje s nedostatkom kvalitetnog umjetničkog i urbanog programa u Križevcima. Događanjima na ovom festivalu, mladima iz Križevaca i okolice nastoji se pružiti kontakt sa suvremenom kulturnom produkcijom te ih informirati o postojećim kritičkim praksama i mišljenjima. Organizirajući popratni program diskusija i prezentacija, udruge P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. ovim dvomjesečnim festivalom nastoje pružiti prostor izvedbe mladim umjetnicima te poboljšati kulturnu sliku grada. 

Detaljne informacije o ovogodišnjem bogatom programu 8. Culture Shock festivala možete pronaći ovdje

KP / Izvor: C-Shock
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 27.02.2012