Kultura je proces razmjene | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Kultura je proces razmjene

Objavljen je poziv za predlaganje suradničkih projekata i turneja u 17. krugu programa Clubture-Hr: programska razmjena i suradnja.

Piše: Matija Mrakovčić

KLFM, CTHR 2015. u Splitu, projekt Radio na cesti

Clubture-Hr: programska razmjena i suradnja temeljni je program Saveza udruga Klubtura / platforme Clubture koji potiče izravnu suradnju organizacija u polju nezavisne kulture. Udruge potom zajednički organiziraju javna kulturna događanja u različitim gradovima i mjestima širom zemlje. 

Mreža Clubture osnovana je 2002. godine i njenim je formiranjem nezavisna kulturna scena stvorila vlastiti okvir za zajedničko djelovanje i borbu za korekciju sustava koja će pogodovati njenom stabilnijem i održivijem razvoju. Tako organizacije nezavisne kulturne scene, pored bogatog kulturnog i umjetničkog programa, te uz usmjerenost na međunarodna gostovanja i suradnje, stvaraju nove mehanizme i institucije povezivanja, razmjene i kolektivne kreativnosti. Kultura kao proces razmjene temeljna je ideja oko koje se oblikovala mreža, a tako shvaćena kultura uključuje razmjenu programa, ideja, informacija, znanja i vještina.

Sve udruge, neformalne inicijative ili umjetničke organizacije nezavisne kulture mogu prijaviti projekt ili turneju kao nositelji. 

Poziv je otvoren za organizacije koje pripadaju području djelovanja Clubturea, a koje do sada nisu provodile suradničke projekte ili turneje kroz Clubture. Organizacije ili incijative mogu prijaviti suradnički projekt, niz od minimalno tri različita događanja u tri različita grada ili mjesta, ili turneju, događanje koje se realizira u minimalno tri različita grada ili mjesta. Vrijeme odvijanja projekta u periodu je između ožujka i prosinca 2016, a za prijavu je potrebno ispuniti online prijavnicu i poslati je do 13. listopada u 14 sati.

Mreža Clubture je prema svom modelu odlučivanja visoko decentralizirana i izuzetno participativna. Formalno tijelo odlučivanja jest Skupština koju čine organizacije članice. Svaka organizacija koja inicira i provodi program može postati punopravna članica mreže. Odluku o prijavljenim projektima donijet će zajednički sve organizacije koje su prijavile program te sve članice Skupštine mreže na redovnoj sjednici u prvom tromjesečju 2017. godine.

Cjeloviti tekst poziva možete pročitati na službenoj stranici mreže. Na istim stranicama možete pronaći i arhivsku interaktivnu mapu s informacijama i foto materijalima o suradničkim projektima dosad provedenim kroz platformu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.08.2016

VEZANE VIJESTI

Naći zajednički val

Piše: Vlatka Lacmanović

KLFM-ova turneja Radio na cesti okončana je tribinom o perspektivama community medija u Hrvatskoj te koncertom u zagrebačkoj Booksi.

Antifašizam - uzimati doživotno

Piše: Tatjana Tomić

U sklopu jedanaestog pulskog Antifa Festivala predstavili su se projekti Antifašistički dani i Naslijeđe borbe udruga Škatula i KA-Matrix te partnera.

Ponuditi novu stvarnost

Piše: Matija Mrakovčić

Multimedijalni kamp udruge UKE smjestio se tijekom ljeta u Deringaju kraj Gračaca, a sredinom kolovoza ugostio je Hackaton udruge Radiona.

Čuvaj se sinjske ruke

Piše: Antonija Eremut
U Splitu je kroz projekte udruga Sinjski kulturni urbani pokret (S.K.U.P.) i Sinjska umjetnička komuna (S.U.K.) predstavljen rad tamošnje nezavisne scene.

Programska i politička platforma nezavisne scene

Piše: Matija Mrakovčić
Savez udruga Klubtura osnovan je 2002. godine, a ove je godine proslavila desetu obljetnicu taktičkog, programskog i političkog djelovanja u području nezavisne kulture.

Nadilaženje lokalnih okvira

Razgovarala: Dea Vidović

Razvojni put Drugog mora istražujemo u razgovoru s Davorom Miškovićem, predsjednikom udruge.