Kultura kao pokretač promjena | kulturpunkt

Vijesti Anketa

<

Kultura kao pokretač promjena

Mreža udruga KAoperativa provodi istraživanje o potrebama i interesu građana za uređenje, upravljanje i programsko vođenje društvenog centra Hrvatski dom i Starog grada Dubovca.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Hrvatski dom

  • A
  • +
  • -

Istraživanje je pokrenuto u svrhu dobivanja rezultata i mišljenja javnosti o aktualnim temama vezanima uz korištenje javne infrastrukture, provođenje slobodnog vremena, razvoja društvenosti i građanske participacije uz naglašavanje kulture kao pokretača promjena u društvu. Prikupljeni odgovori biti će objedinjeni, pripremljeni za objavljivanje i prezentirani na internetskim stranicama KAoperative dok će se odgovori građana uvažiti pri formiranju daljnjih aktivnosti mreže i programiranja društveno-kulturnog centra u Karlovcu.

Anketa se nalazi na istaknutoj poveznici.

Mreža karlovačkih udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa pokrenuta je 2012. s ciljem okupljanja udruga, inicijativa i pojedinaca te uspostavljanja platforme koja će zagovarati bolju poziciju nezavisne kulturne scene u gradu, počevši od uvjeta i mjesta za rad, financiranja do vidljivosti i razvoja publike. KAoperativa održava edukacije i studijske posjete te druge aktivnosti jačanja mreže, a najvažniji zadatak koji si je mreža postavila jest pokretanje komunikacije s lokalnom upravom kako bi se unaprijedila pozicija nezavisne kulturne scene i kulture mladih u Karlovcu. Organizacije uključene u mrežu KAoperativa, njih jedanaest, žele aktivno sudjelovati u kreiranju gradske kulturne politike, u prvom planu kako bi potaknuli otvaranje i uređenje prostora za aktivnosti nezavisne kulture. 

Misija KAoperative je povezivanje i djelovanje na unaprjeđenju položaja organizacija civilnog društva koje djeluju u području nezavisne kulture u materijalnom (prostor, oprema, financije) i programskom smislu. KAoperativa se također zalaže za ostvarivanje boljih uvjeta za rad i razvoj nezavisne kulturne scene u Karlovcu uz utjecaj na kulturnu politiku, prijenos primjera dobre prakse te povezivanje s ostalim mrežama, udrugama i inicijativama u Hrvatskoj i šire.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.03.2016

VEZANE VIJESTI

Osnaživanje građanske participacije

Pripremila: Martina Domladovac

Objavljen je treći Operandum mreže KAoperativa, nastao na radionici programiranja prostora Hrvatskog doma.

Potrebe treba stvoriti, a društvenost proizvesti

Piše: Matija Mrakovčić
Društvene potrebe koje bi Hrvatski dom kao budući socio-kulturni centar morao obuhvatiti, u fokus razgovora moraju postaviti oni koji dijalog iniciraju - organizacije civilnoga društva.

Platforma snažnog glasa

Novu karlovačku zagovaračku platformu udruga s nezavisne scene KA-operativa ukratko su predstavili Domagoj Šavor i Denis Mikšić.