Kultura korištenja javnog prostora | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Kultura korištenja javnog prostora

U organizaciji udruge SF:ius predstavljaju se dosadašnji uvidi i rezultati istraživanja koje se bavi fenomenom implementacije minigolfa u javni prostor.

17.11.2018 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Arhitekti Dafne Berc i Dino Belamarić i kulturni antropolog i novomedijski umjetnik Bojan Mucko u organizaciji neprofitne udruge za kulturna istraživanja SF:ius predstavljaju dosadašnje uvide i rezultate istraživanja koje se bavi fenomenom implementacije minigolfa u javni prostor kao društvenog i prostornog naslijeđa određenog povijesnog perioda i kao indikatorom politika upravljanja i uređivanja javnog prostora.

Fenomen implementacije minigolfa u javni prostor istražuje se kao društveno i prostorno naslijeđe određenog povijesnog perioda, ali i kao indikator politika upravljanja i uređivanja javnog prostora. Istraživanje je temeljeno na terenskom obilasku sedam zagrebačkih lokacija minigolf terena. Uz prikupljanje uvida o problematici, svrha istraživanja je propitivanje razloga zašto i u kojim funkcionalno-oblikovnim aspektima su neka minigolf igrališta sačuvana, a druga su nestala. Funkcioniraju li pojedina napuštena igrališta kao prostori koji alternativnim korištenjem ispunjavaju nepredvidive potrebe stanovnika i korisnika sredina u kojima se nalaze? Ovom vrstom razonode uz laganu i neobaveznu rekreaciju mogle su se baviti sve dobno-spolne skupine korisnika različite kupovne moći. Budući da je u javnom prostoru s vremenom zamijenjena suženom ponudom dječjih igrališta i komercijalnih sadržaja za odrasle, razmatranje takve specifične društvene prakse inicira i diskusiju o kulturi korištenja javnog prostora koja u današnjem trenutku zaslužuje reinvenciju.

Belamaric, Berc i Mucko nezavisan su stručno-umjetnički tim koji se bavi istraživanjem potencijala za održavanje raznovrsnosti svakodnevnog života urbaniziranih teritorija. Protekle tri godine djeluju i kroz intermedijalni format diskurzivnog programa Urbanističko sučelje.

Predavanje s diskusijom i najava zagrebačkog vodiča kroz minigolf održat će se u Showroomu Galerije Nova, u subotu, 17. studenog u 12 sati. Moderator diskusije je arhitekt Marko Sančanin.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 16.11.2018