Kultura otvorenog slušanja | kulturpunkt

Najave Festival

<

Kultura otvorenog slušanja

ZEZ Festival nastavak je višegodišnjeg koncertnog programa Zavoda za eksperimentalni zvuk koji iza sebe broji preko četrdeset koncerata u pet godina održavanja.

16.04.2018 - 22.04.2018 , Zagreb - KSET

FOTO: Turning Jewls Into Water (press foto)

  • A
  • +
  • -

Prvi ZEZ Festival održat će se od 16. do 22. travnja u KSET-u. Koncertna i popratna događanja u sklopu ZEZ festivala bit će vezana uz razne svjetske izvođače i raznovrsne scene eksperimentalne glazbe. ZEZ Festival objedinit će nekoliko koncerata nekih od najbitnijih imena domaće i svjetske eksperimentalne scene, izložbu zvuka na kojoj će izlagati mladi i neafirmirani umjetnici koji koriste zvuk kao mediji ili tematiku svog umjetničkog djelovanja te predavanja i radionice o aspektima slušanja i stvaranja glazbe. ZEZ Festival teži staviti primarni naglasak na kulturu otvorenog slušanja, kreativnosti i znatiželje.

Festivalski tjedan započinje koncertom grupe Ex Eye, post-metal benda jedne od najvažnijih osoba eksperimentalne jazz scene - Colina Stetsona. Organizatori podsjećaju kako će festival tako otvoriti isti legendarni saksofon koji ga je pred punim KSET-om 2013. i lansirao. Ex Eye odgovara na sumnje može li se s metalom još uvijek napraviti nešto uzbudljivo soničnom lavinom jazza i noisea.

Festivalski line-up čine i projekt Turning Jewls Into Water, izvrsna španjolska producentica JASSS te avant-folk glazbenik Eric Chenaux.

Turning Jewels Into Water, koji je na rasporedu u četvrtak 19. travnja, projekt je bubnjara i skladatelja Ravisha Momina i skladateljice, perkusionistice i turntablistice Val Jeanty. Ovom prilikom za posjetitelje će održati radionicu te odsvirati improvizirani site-specific ritual posvećen ZEZ Festivalu. Pritom će koristiti drevne napjeve i digitalne beatove kako bi stvorili mješavinu ambijentalne glazbe, dronea i beatova sa spiritualnom vibrom. Ovim nastupom najavljuju i svoj prvi zajednički EP Which Way is Home?.

Silvia Jiménez Alvarez poznatija kao JASSS, španjolska je producentica i umjetnica zvuka koja slojeve eksperimentalne elektronike slaže na temeljima EBM-a, industriala i mračnog jazza stvarajući nekonvencionalnu i atmosferičnu klupsku glazbu. U rujnu prošle godine objavila je hvaljeni debi Weightless na kojem teške baseve kontrira delikatnijim oblicima postižući jedinstven ugođaj. U subotu 21. travnja, u sklopu Klupske večeri koju ZEZ suorganizira sa Živom muzikom, pridružit će joj se i domaća elektronska imena ikonal i Strahinja Arbutina.

Eric Chenaux je kanadski gitarist koji svirački lomi tradiciju blues, jazz i folk balada, dok ih prekriva utješno melodičnim, toplim vokalom. Njegov treći album Slowly Paradise zaradio je hvalospjeve kritike te ga doveo i na naslovnicu uglednog časopisa The Wire. Chenaux je godinama bio dio DIY i eksperimentalne scene u Torontu, počevši od lokalnih post-punk legendi Phleg Campa i Lifelikeweeds. S vremenom je iz te glazbene tradicije njegov izričaj evoluirao u tehnički zahtjevnu virtuoznost na “ukopčanoj” akustičnoj gitari. Chenaux nastupa u nedjelju 22. travnja.

Ovom prigodom organizatori će oživjeti i nekadašnju KSET-ovsku jazz tradiciju - popodnevni koncert! U subotu 21. travnja u 15 sati nastupit će čudnovati akustični trio iz susjedne Slovenije - Širom.

Tin Dožić će u petak i subotu od 11 do 19 sati održati radionicu DIY snimač elektromagnetskih valova na kojoj će polaznici/ce izrađivati vlastiti uređaj za ozvučivanje elektromagnetskog zračenja. Takav uređaj može ozvučiti nečujne šumove i apstraktne tonove koje emitiraju razni elektronički uređaji. Polaznici/ce će izrađivati sami svoje pojačalo i mikrofon te na kraju radionice odnijeti čitav proizvod sa sobom.

Više informacija o koncertima i popratnom programu potražite na službenoj Facebook stranici ZEZ-a te u eventu. Festivalske karte po cijeni od 160 kuna možete nabaviti u KSET-u (Unska 3) i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Za djecu je ulaz besplatan! Prodaje karata kreće u prodaju od 6. travnja.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 04.04.2018