Kultura uvaljana u prašinu diktature | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Kultura uvaljana u prašinu diktature

Prenosimo apel Vladi RH povodom imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture koji je inicirala grupa radnika i radnica u kulturi.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Lynn Friedman

  • A
  • +
  • -

"Mi, dolje potpisani, kulturne radnice i radnici, smatramo da svjedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, znanstveniku potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja europskih fondova za kulturu, te čovjeku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova.

Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.

Kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskog radija optužuje za "postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta"?!? 

Ovaj apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma. 

Ovaj apel sastavila je grupa građanki i građana, radnika i radnica u kulturi, umjetnica i umjetnika koja vjeruje da je za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga. 

Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne smije biti ministar kulture i tražimo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da poduzme odgovarajuće korake". 

Ukoliko želite podržati ovaj javni apel, pošaljite svoje ime, prezime i zanimanje na adresu elektroničke pošte. Po prikupljenim potpisima, javni apel će biti upućen premijeru Tihomiru Oreškoviću i medijima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.01.2016

VEZANE VIJESTI

Samo stručno, samo transparentno

Piše: Vatroslav Miloš
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je dužnosti članove Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Sloboda govora mržnje

Piše: Vatroslav Miloš
"Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost".

Za vladavinu prava

Pripremio: Vatroslav Miloš
Aktivisti Platforme 112 zatražili su ispred Hrvatskog sabora da se ne imenuju za ministra kulture Zlatko Hasanbegović i ministra obrane Mijo Crnoja.