Kulturna memorija infrastrukture | kulturpunkt

Najave Festival

<

Kulturna memorija infrastrukture

Šesto izdanje Platformata kroz izvedbeni, izložbeni i edukativni program obuhvaća teme vezane uz Dom mladih, koji ove godine obilježava 40 godina od početka gradnje.

30.09.2018 - 31.10.2018 , Split - Dom mladih

FOTO: Platforma Doma mladih / Facebook

  • A
  • +
  • -

U splitskom Domu mladih od 30. rujna pa sve do 31. listopada održava se šesti po redu festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat kojeg organizira Platforma Doma mladih.

Obzirom da se ove godine obilježava 40 godina od početka građenja zgrade Doma mladih, kustoska koncepcija ovogodišnjeg programa Platformata koju su osmislile Tina Vukasović i Ivana Vukušić odmiče se, najavljuju organizatori, od formata prošlogodišnjih verzija. Platformat će tako kroz mjesec dana simbolično obuhvatiti četiri bitna područja koja se vežu uz Dom mladih: edukativni, društveni, produkcijski i izvedbeni segment. Kroz sva četiri područja promišljaju se podteme kao što su kulturna memorija infrastrukture, transformacija zgrade - prostorne specifičnosti u kontekstu kvarta u kojem se Dom nalazi, ali i grada Splita, sjećanja o Domu mladih u memoriji različitih aktera, pronalazak fenomena specifičnih za lokalnu nezavisnu kulturnu scenu i Dom mladih i sl.

Kao vanjski suradnički program provodi se radionica Platforma X sa studenatima Umjetničke akademije Split i Fakulteta arhitekture i građevinarstva, u suradnji Platforme 9.81 i Platforme Doma mladih u trajanju od tjedan dana, od 8. do 14. listopada. Studenti će uz stručno vodstvo, različita predavanja, dostupne materijale i upoznavanje sa samom zgradom dobiti uvid u različite prostore Doma mladih, planove njihovog uređenja, korisnike prostora i programe koje provode, kao i povijest same zgrade. Na prezentaciji 29. listopada u formi izložbe prikazat će se njihova vizija korištenja i dizajna odabranog prostora.

Osim radionice, u edukativnom segmentu organizatori ističu KLFM radio školu u trajanju od 1. do 3. listopada, a poziv je otvoren svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u stvaranje programa community streaming radija. Tu je i Škola Kino kluba Split - edukativni program za građane, usmjeren na usvajanje teorijskih i praktičnih znanja iz područja audiovizualnih medija i umjetnosti. Edukativno predavanje Igora Mihovilovića o aktivizmu i sadržajima 90-ih i 00-ih u i oko Doma mladih pod nazivom 20 godina stvaranja nezavisne (muzičke) scene oko Doma Mladih: strategije, stranputice, snalaženja / osobni pogled održava se 13. listopada, a moderirati će ga Sunčica Fradelić. Od ostalih edukacija, na Maloj sceni se održava radionica vertikalnog konopa i svile koju će voditi finska umjetnica Saana Leppanen, u organizaciji udruge Kam Hram

Jedinstvenost izvedbenog dijela ovogodišnjeg Platformata očituje se u razvitku i promociji cirkuskog izričaja. Uključuje predstavu suvremenog cirkusa As heavy as it goes belgijskog cirkuskog kolektiva Circus Katoen te work in progress prezentaciju Solo finske cirkuske umjetnice Saane Leppanen koja će biti rezultat rezidencije provedene u Kam Hram-u.

Ovogodišnje izdanje festivala uključuje i nekoliko izložbi među kojima organizatori izdvajaju izložbu fotografija zgrade Doma mladih autora Damira Žižića, pod nazivom To trebamo – to radimo koja se otvara 5. listopada.Tu je i izložba Plakati kluba Kocka 2008-2013. u galeriji Praktika koja prikazuje selekciju događanja koja su doprinijela razvoju underground glazbene scene u Splitu. Na istom mjestu slijede i izložba slika Realizam ćoravog sokaka mladog slikara Mislava Lešića te izložba fotografija Magistrala, autora Bojana Mrđenovića. Kolektiv Slobodne veze u koprodukciji s Multimedijalnim kulturnim centrom u galerijskom prostoru Doma mladih otvara izložbu Motel Trogir, umjetnička produkcija 2014.-2018. koja predstavlja građansku kampanji za zaštitu modernističkog arhitektonskog nasljeđa druge polovice 20. stoljeća. Još jednu u nizu izložbi naziva Un-war space s Arminom Pilav i Anom Danom Beroš donosi ROOM 100 u suradnji s Jerom Kuzmanićem, a otvara se 28. listopada.

Poseban dio ovog dijela programa je i Rezidencijalni boravak / istraživanje prostora Doma mladih umjetnice Katarine Šoškić čija će se prezentacija održati 21. listopada. Autorica  u svojim radovima fotografijom istražuje i analizira društvene fenomene, kulture i supkulture, utjecaj tradicije i povijesti, društvene uloge kao i kulturne konstrukte i psihološke mehanizme koji stoje iza njih. Kroz rezidencijalni boravak u Splitu istražuje Dom mladih kao prostor memorije nezavisne kulture koja se u njemu razvila, ali i šireg konteksta društvenih i političkih fenomena koji su uvjetovali formiranje prostora kakav danas poznajemo. 

Krajem listopada na rasporedu je obnova unutrašnjeg vrta Doma mladih kroz projekt Plant Shelter. Svojim cjelomjesečnim bogatim programom KUM će zaokružiti društveno-zabavni segment ovog izdanja Platformata uz razne koncerte, punk domjenke, techno partye i ostala događanja.

Program Platformata 30. listopada zaključuje panel diskusija Info zone o Centru za mlade na kojoj će predstavnici društvenih centara diljem Hrvatske prezentirati svoja iskustva, sudionike upoznati sa svojim uslugama i programima te predstaviti različite modele upravljanja o čemu će sudionici također moći razmijeniti mišljenja. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.09.2018