Kulturne potrebe i potrebe kulture | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Kulturne potrebe i potrebe kulture

Objavljeni su rezultati poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2013. godinu.

Grad Zagreb objavio je rezultate natječaja za potpore kulturno-umjetničkom amaterizmu, centrima za kulturu, izdavanju časopisa i novina u kulturi, filmskoj kulturi i novim medijima, muzejskoj, glazbenoj, kazališnoj, plesnoj i knjižničnoj djelatnosti, likovnoj djelatnosti i arhitekturi, međunarodnoj kulturnoj suradnji te urbanoj kulturi i kulturi mladih, dok će rezultati potpora izdavanju knjiga biti objavljeni naknadno.

Ukupna količina dodijeljenog novca prelazi iznos od 92 milijuna kuna. Najviše je novaca raspodjeljeno u kazališnoj i plesnoj djelatnosti, gotovo 24 milijuna kuna, a najmanje kulturnim časopisima i novinama (2 189 000 kuna) te urbanoj kulturi i kulturi mladih (2 916 000 kuna). U svakoj je kategoriji zastupljena i nezavisna, odnosno neinstitucionalna kulturna produkcija koja je u kategorijama kulturno umjetničkog amaterizma, časopisa i novina, filmske kulture i novih medija, likovne djelatnosti i arhitekture te urbane kulture i kulture mladih dobila najviše javnih novaca. Pregledavajući popise financiranih programa, postaje jasno da su takozvane nezavisne produkcije zapravo svi programi koji nisu dio institucija u vlasništvu Grada, pa tako nezavisnom produkcijom postaju i muzejske djelatnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili Hrvatskog povijesnog muzeja u koje spada i organiziranje izložbi iz fundusa.

U kategoriji Međunarodna kulturna suradnja izričito su nabrojani financirani međunarodni programi (4 200 970 kuna) i suradnje Zagreba s drugim gradovima (250 000 kuna), no sljedeće dvije potkategorije ne sadrže ni jedan program, naziv niti djelatnost: "gostovanje po pozivu" (747 951 kuna) i "europski projekti" (1 000 000 kuna). Radi li se o sufinanciranju prijavljenih europskih projekata ili nekim posebnim gradskim projektima, nejasno je.

Vijest koja će razveseliti sve zainteresirane za rad Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport jest dodijeljivanje 1 470 000 kuna tom istom Uredu za "nezavisnu produkciju" u kategoriji Umjetničke i druge zbirke, a radi "redovite naknade i obveze prema donatorima u skladu s ugovorima, troškova u vezi s prihvaćanjem i zaštitom novih donacija i otkupom predmeta i zbirki te izvanrednih troškova u slučaju smrti donatora, premještanja zbirke i osiguravanja dokaza".

Detaljne rezultate gradskog natječaja potražite ovdje.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.03.2013