Kulturno poimanje djevojaka i djevojaštva | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Kulturno poimanje djevojaka i djevojaštva

Novi, 14. broj Časopisa za književnu i kulturalnu teoriju "k." obuhvaća presjek recentne produkcije iz polja djevojačkih studija.

21.03.2019 , Zagreb - Café U dvorištu

K10 / FOTO: Facebook

Uredništvo Časopisa za književnu i kulturalnu teoriju "k." poziva na promociju 14. broja posvećenog temi djevojačkih studija, koja će se održati u četvrtak, 21. ožujka u 19 sati u Caféu u Dvorištu. Časopis će predstaviti urednice Barbara Gregov, Veronika Mesić, Petra Požgaj, Natalija Iva Stepanović i Ivana Mihaela Žimbrek, a pridružit će im se i dr. sc. Maša Grdešić, docentica na Odsjeku za komparativnu književnost, te Lana Pukanić, urednica portala Krilo.

Četrnaesti broj obuhvaća presjek recentne produkcije iz polja djevojačkih studija, koje se bavi pitanjima kulturnog poimanja i reprezentacije djevojaka i djevojaštva, kao i tekstove koji na širi način problematiziraju teorijski i metodološki okvir discipline djevojačkih studija te "djevojke" kao najznačajnijeg fokusa njezina proučavanja. Cilj rada na ovom broju bio je uvesti djevojačke studije kao mlado, interdisciplinarno znanstveno polje u lokalni i regionalni akademski kontekst, ali i putem autorskih tekstova unijeti lokalne teme u sferu djevojačkih studija.

U bloku autorskih tekstova tako će biti riječi o djevojačkim prostorima u Jugoslaviji, djevojaštvu u suvremenom hrvatskom filmu te na lokalnoj fanzinskoj i punk sceni, kao i o različitim vrstama djevojačke prisutnosti na internetu.   

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 14.03.2019