Kulturocid u tisku | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Kulturocid u tisku

Ovotjedni Književni petak bavit će se ukidanje rubrika i podlistaka za kulturu u dnevnim novinama.

09.11.2012 - 10.11.2012 , Zagreb - Gradska knjižnica i čitaonica
  • A
  • +
  • -

Nedavno ukidanje "Arterije", podlistka za kulturu u Slobodnoj Dalmaciji, uz "Mediteran" Novog lista jedinog preostalog priloga za kulturu u dnevnim novinama u Hrvatskoj, nažalost nije početak trenda, nego kraj dugog procesa uništavanja ozbiljnih kulturnih sadržaja u hrvatskim dnevnicima. 

Protjerivanje kulture iz dnevnog tiska samo je jedna od radnji kojima je osnovni cilj pretvoriti tisak u propagandni materijal interesnih grupa, kojima, naravno, kultura ne predstavlja apsolutno ništa. Pri tome ne treba zaboraviti  da Republika Hrvatska novinama naplaćuje sniženi PDV kako bi im pomogla da nastave funkcionirati u tržišnim uvjetima. Odluka je pravdana time da je tisak od javnog značaja i interesa za građane ove zemlje. Je li konstantno suzbijanje kulture sa stranica hrvatskih novina također od javnog interesa za građane ove zemlje? 

Povodom ukidanja "Arterije" na tribini će se raspravljati o neprestanoj tabloidizaciji pisanog novinarstva posljednjih godina, odnosno desetljeća, a osobito o trivijalizaciji tekstova o kulturi u kulturnim rubrikama dnevnika i tjednika.

Gosti Književnog petka su Nenad Bartolčić i Maja Hrgović. Urednik i voditelj je Ivan Glušac. Tribina će se održati 9. studenog u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s početkom u 20 sati.  

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.11.2012