Kulturpunkt traži kritičar(k)e! | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Kulturpunkt traži kritičar(k)e!

Otvorene su prijave za besplatnu radionicu kritike koju Kulturpunkt organizira u suradnji s festivalom Perforacije, a program će voditi kazališni kritičar Igor Ružić.

ROK: 21.06.2021
  • A
  • +
  • -

Radionica kritike izvedbenih umjetnosti u organizaciji Kulturpunkta, u suradnji s festivalom Perforacije, za cilj ima iskušati, osposobiti i, prije svega, ohrabriti mlade i/li buduće profesionalke i profesionalce humanističkih i sličnih usmjerenja, da ono što misle i osjećaju prilagode objavljivoj formi na ponos sebe i drugih. Ne inzistirajući na teorijskom ukazu, nego na osobnom iskazu, polaznice i polaznici će kroz radionicu doći u kontakt s jedinstvenim programom širokog izvedbenoumjetničkog dijapazona, s kojim će se, uz pomoć voditelja, pokušati izboriti kako bi prije svega utvrdili svoj estetički sud, a nakon toga i osnažili vlastite kompozicijske performanse. 

Perforacije su festival koji posebnu pažnju posvećuje inovativnim, eksperimentalnim i hibridnim oblicima izvedbe. Od osnutka 2009. godine, program Perforacija uključuje različite umjetničke forme, ravnopravno zastupajući radove etabliranih i neetabliranih umjetnica i umjetnika. Prateći program Perforacija, koje se ove godine u Zagrebu održavaju od 29. lipnja do 3. srpnja, polaznici i polaznice imat će priliku saznati kako pristupiti različitim izvedbenim formama - od performansa, kazališne ili plesne predstave do multimedijalnih izvedbi. 

Program je namijenjen studentima/cama, ali i svima onima koje zanima kritika izvedbenih umjetnosti. Radionica uključuje tri susreta s voditeljem i pisanje kritike jedne od "perforacijskih" izvedbi. Uvodni susret s voditeljem održat će se netom prije početka festivala, 28. lipnja, dok je drugi susret predviđen 1. srpnja. Termin završnog susreta utvrdit će se u dogovoru s polaznicima. 

Tekstovi nastali u sklopu radionice, uz dozvolu autorica i autora, bit će objavljeni na portalu Kulturpunkt.hr.

Igor Ružić kazališnom kritikom i novinarstvom bavi se od 1998. godine. Kritike, razgovore i eseje objavljivao na Radiju 101, Prvom i Trećem programu Hrvatskoga radija i Tportalu te u tiskovinama FrakcijaKazališteVijenacHrvatsko glumišteGordoganČovjek i prostorKupusov listZarezProsvjeta, Dnevnik i Scena. Radionice pisanja o izvedbenim umjetnostima polazio u Bostonu i Kopenhagenu te vodio slične u Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru i Puli. Surađivao s brojnim kazališnim kućama i festivalima u Hrvatskoj i regiji. 

Prijave možete poslati do 21. lipnja putem maila, uz naznaku "Radionica perforacijske kritike". Prijave trebaju sadržavati kratko motivacijsko pismo (do 1 kartice teksta) te ogledni primjer (objavljenog ili neobjavljenog) teksta iz područja izvedbenih umjetnosti. 

 

Radionica perforacijske kritike nastaje u suradnji udruge Domino (organizatora Perforacija) i udruge Kurziv (nakladnika portala Kulturpunkt.hr). Program je dio višegodišnje programske linije Kritika – jučer, danas, sutra i regionalnog projekta Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike kojima udruga Kurziv želi pridonijeti jačanju prostora za kritiku umjetničkih praksi. Program nastaje uz podršku Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura Nova.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 07.06.2021