Kurioziteti, male senzacije i veliki hitovi | kulturpunkt

Najave Festival

<

Kurioziteti, male senzacije i veliki hitovi

Krajem srpnja održava se još jedan Motovun Film Festival kojemu je ove godine partner grad Berlin.

24.07.2018 - 28.07.2018 , Motovun - Razne lokacije

Isabelle Eklöf: Slatki život, 2018.

Projektori Motovun Film Festivala pokreću se 24. srpnja čime počinje još jedan put oko svijeta sa više od 100 filmova i 65 projekcija.

Organizatori i ove godine najavljuju sjajne goste. Iz Švedske dolazi Ruben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, čiji je film Kvadrat prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara, a nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija. Uz filmski program, stižu i redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske, a posebno raduje program Berlin – grad partner, iz kojeg dolazi puno iznimnih kreativaca, filmaša i likovnih umjetnika te tri odlična DJ-a, koji u motovunske noći donose duh berlinskih klubova, najavljuje direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Devetnaest filmova ovogodišnjega glavnog natjecateljskog programa MFF-a plod je cjelogodišnje potrage glavnih selektora Jurice Pavičića i Milena Zajović za filmovima koji imaju dušu, intrigu, energiju, koji ne ostavljaju ravnodušnim i koji nude nove filmske poglede. Njih je najavila selektorica Zajović: „U programu iznova imamo filmove velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik (Ne ostavi traga) i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (Drvo divlje kruške), ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova (Ljeto) oštrog kritičara Putinovog režima koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru. Svakako valja istaknuti i film Hannah redatelja Andree Pallaora, sa sjajnom Charlotte Rampling, koja je u Cannesu nagrađena za najbolju žensku ulogu, te Slatki život redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao mnogo prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja. Međutim, uz zvjezdane autore i naslove, svake nam je godine važno pronaći filmove za koje još gotovo nitko nije čuo, a smatramo da će postati veliki festivalski hit. Ove godine to je debitantski Napad panike redatelja Paweła Maślone, tragikomedija koja prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista, kojoj smo odlučili posvetiti jedno od najistaknutijih mjesta u programu. Ponosni smo na to što u programu imamo i čak tri dugometražna hrvatska filma. Dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića, koji prati pripreme za predstavu Aleksandra Zec kazališnog redatelja Olivera Frljića, već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koja pokušava rasvijetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg bratića na slavonskom bojištu 90-ih, a premijeru je imao u Cannesu unutar programa Tjedan kritike. Kao mali odmak od duhova prošlosti, tu je Aleksi, debitantski film obojen ljetnim mediteranskim notama redateljice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, koji progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što želi. Kao poseban kuriozitet istaknula bih jedan od prvih filmova čija radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera. Profil, redatelja Timura Bekmambetova, prati londonsku novinarku koja preko lažnog Facebook profila pokušava saznati na koji način ISIL mami mlade Europljanke u Siriju kao nevjeste džihadista, a u berlinskom programu Panorama osvojio je nagradu publike. Istaknula bih i hrvatsku premijeru glazbenog dokumentarca o jednako slavnoj i kontroverznoj britanskoj reperici tamilskih korijena Matangi / Maya / M.I.A., u kojem pratimo načine na koje M.I.A. koristi glazbu za širenje političkih ideja iako joj to nosi status autsajderice“, rekla je Zajović.

Berlinski program festivala bit će realiziran u suradnji u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien u Zagrebu čiji je ravnatelj Matthias Müller-Wieferig najavio izložbu Zidovi i mostovi koja nudi pregled intenzivnog dijaloga hrvatske kreativne scene sa scenom u Berlinu. Izložba će po završetku festivala gostovati i u zagrebačkoj Laubi, a prikazat će različite pozicija i iskustva hrvatskih umjetnika te pokazati koliko su njihova iskustva reprezentativna kako za hrvatske, tako i za međunarodne okvire, najavio je Müller-Wieferig.

Kao i svake godine, Motovun Film Festival brine o tome da barem posjetiteljima iz Zagreba pojednostavni put do motovunskog brda: dva festivalska autobusa kreću prema Istri na 'nulti' i prvi dan festivala (23. i 24. srpnja). Preko sustava Kupiulaznicu.hr moguće je kupiti jednosmjernu kartu do Motovuna po cijeni od 130 kuna te si po istoj cijeni osigurati kartu od Motovuna do Zagreba.

Akreditiranje novinara za Motovun Film Festival traje od 3. do 22. srpnja. Zahtjev za akreditiranje potrebno je ispuniti online na službenoj festivalskoj stranici, u rubrici PRESS.

Na vaše ćemo prijave odgovoriti najkasnije do 23. srpnja, kada će popis akreditiranih novinara biti zaključen. Festival ove godine traje do 28. srpnja, a detalje rasporeda potražite ovdje.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 05.07.2018