Kustoska samozatajnost | kulturpunkt

Kustoska samozatajnost

Rumunjska nezavisna kustosica i povjesničarka umjetnost Ance Mihuleţ održat će online predavanje na temu alternativnih paradigmi kustosiranja.

Pripremio: Matko Vlahović

Foto: SIngapore Art Museum

  • A
  • +
  • -

Centar za suvremenu umjetnost – SCCA  i svet umetnosti iz Ljubljane organiziraju online predavanje rumunjske kustosice Ance Verone Mihuleţ pod naslovom Exiting the Future. Considerations on Curatorial Self-effacement and the Valorization of Localities. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a Mihuleţ će u svojoj prezentaciji analizirati nekoliko važnih izložbi održanih na Kubi, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu i Turskoj, i pritom pokušati odrediti alternativne paradigme kustosiranja koje odgovaraju postkolonijalnom kontekstu i promišljanju margina – bilo da su geografske, teorijske ili ideološke. 

Anca Verona Mihuleţ je povjesničarka umjetnosti i jedna od najistaknutijih rumunjskih nezavisnih kustosica mlađe generacije sa zavidnim životopisom i mnogobrojnim ostvarenim međunarodnim suradnjama. Trenutno živi u Seoulu, 2019. godine bila je dio kustoskog tima na Singapurskom bijenalu, a već 2013. godine kurirala je postav rumunjskog paviljona na Venecijanskom bijenalu. Kroz svoje djelovanje, Anca progovara o onome što smatra društveno relevantnim pitanjima, uglavnom surađujući s umjetnicama i umjetnicima koji_e u svojim radovima problematiziraju marginalne, alternativne, zaboravljene ili zanemarene aspekte svijeta u kojem živimo. 

Umjetnicama i umjetnicima s kojima surađuje također pruža potporu u istraživanju tema kao što su implikacije znanja, povijesti, margina ili krajolika, s fokusom na skrivene priče, postkolonijalizam i nevidljivost. Projekti koje predlaže motivirani su specifičnim povijesnim i društvenim koordinatama, institucionalnim okvirima u kojima se odvijaju – muzejima, bijenalima, galerijama, alternativnim prostorima ili mobilnim strukturama poput rezidencija – ali i njezinom umjetničkom i kustoskom suradnjama. Više o Mihuleţ možete pročitati i u intervjuu objavljenom ranije ove godine koji je za Kulturpunkt vodila Martina Bobinac.

Predavanje će se održati u srijedu, 26. listopada u 19 sati, preko Zoom platforme, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem maila

Objavio/la matko [at] kulturpunkt.hr 25.10.2022

VEZANE VIJESTI

Trebamo postati svjesniji zajednica koje predstavljamo

Razgovarala: Martina Bobinac
S rumunjskom kustosicom Ancom Veronom Mihuleţ razgovarali smo o njenoj suradnji s Andrejom Kulunčić i širim pogledima na ulogu kustosa i umjetničkih praksi u društvenom kontekstu.

U mrežama dvostrukosti

Piše: Dinko Kreho

Granice umjetnosti i diskursa o umjetnosti, privatnoga i javnoga, milenijalaca i zoomera ispitala je konferencija Umjetnost i kritika u postdigitalnom dobu.

Rastvaranje privida, poticanje promjena

Piše: Irena Bekić
Postavljajući pred sebe težak zadatak kritike hegemonijskih poredaka, društveno angažirana umjetnost devedesetih i dvijetisućitih provocira vlastite granice, dovodeći se i sama u pitanje.