Kvadratni metar kulture | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Kvadratni metar kulture

Mein Kulturkampf izložba je Jelene Lovrec koja dokumentira proces kupnje kvadratnog metra zemljišta diljem Hrvatske kako bi ono postalo mjestom kulture.

12.05.2017 - 01.06.2017 , Zagreb - Galerija AŽ

U Galeriji AŽ, 12. svibnja 2017. u 18 sati otvara se izložba Mein Kulturkampf Jelene Lovrec. Izložba je otvorena do 1. lipnja.

"Jelena Lovrec kaže – 1m2 čini sasvim dovoljan prostor kakav kulturi kao pukome nominalnom čimbeniku identiteta ove zemlje pripada. Ovim se projektom jednako tako otvorilo i pitanje kulturne (de)centralizacije, odnosno – problema gdje se ta ista kultura, nedovoljno promovirana i poticana, gotovo beziznimno aktualizira u gradskim centrima. A u vidu imajući ove druge krajeve, i taj je 1m2 gotovo previše, uvjerena je autorica. 

Tako je u nastojanju vraćanja spomenutih sredstava kulturi svoje zemlje, Jelena Lovrec odlučila kupovati zemljišta diljem Hrvatske. S obzirom na to koliko se prostora i važnosti kulturi u Hrvatskoj daje, taj se ekvivalent u metričkome sustavu pokazao kao jedan kvadratni metar; a njezin plan uključuje kupnju 1m2 po županiji. Projekt je najprije uvjetovao pronalaženje ljudi koji su bili voljni prodati jedan kvadratni metar vlastite zemlje i pretvoriti ga u mjesto kulture, odnosno u mjesto gdje (hrvatska) kultura može dati najbolje od sebe. Ideja kupnje najmanjega mogućeg komada zemlje nije, dakako, bila nimalo jednostavna, a autorica je bilježila baš svaki pravni korak koji je akcija uključivala. Fotografije koje dokumentiraju njezino putovanje, zaokruženo činom zabilježavanja i označavanja svakog pojedinog zemljišta gotovo kao land art-a, dodatno naglašavaju kakvo mjesto kulturi u Hrvatskoj pripada: to je mjesto koje je zabačeno, koje je nevidljivo i koje je nereprezantativno " piše u predgovoru Martina Bratić

Jelena Lovrec rođena je 1989. u Zagrebu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2008. godine i iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2014. godine u klasi prof. Roberta Šimraka na odjelu grafike. Od 2015. godine članica je HDLU-a. Realizirala je niz samostalnih i skupnih izložbi. Osvojila je različite nagrade i priznanja od kojih valja izdvojiti Posebnu pohvalu 33. Salona mladih (2016.), Erste fragmenti X: otkup rada (2014), Glavnu nagradu ESSL ART AWARD i Nagradu Vienna Insurance Group - Junge kunst aus CEE (2013.), itd.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.05.2017