Lab izvedbenog pisanja | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Lab izvedbenog pisanja

Polaznici_e laboratorija pisanja istraživat će načine prevođenja izvedbenih materijala u tekst i njihovu izvedbu na dostupnim online platformama.

ROK: 20.04.2021
  • A
  • +
  • -

Dvodnevni Lab izvedbenog pisanja istraživat će načine prevođenja izvedbenih materijala u tekst i njihovu izvedbu na dostupnim online platformama. Lab je nastavak istraživanja proširenog polja koreografije i izvedbenog pisanja koje su koreografkinja Martina Tomić i dramaturginja Nina Gojić započele u sklopu Antisezona online+live u svibnju 2020. prilagodbom inkluzivne plesne predstave Đavolji odvjetnik za online izvedbu. Autorice su, u suradnji s izvođačima i autorom glazbe Nenadom Kovačićem, prevele živu izvedbu u Google Doc polazeći od interesa za arhiviranje i bilježenje sjećanja izvođača na predstavu koju u tom trenutku nije bilo moguće izvesti u njezinom originalnom obliku.

Program je namijenjen plesnim umjetnicama, dramaturzima, novomedijskim umjetnicama, izvođačima, studentima u tim područjima i svima zainteresiranima za pisanje i izvedbu. "U ovom laboratoriju bavit ćemo se osobnim arhivima i sjećanjima na umjetničke radove u kojima smo sudjelovali ili ih doživjeli, a potom istražiti načine njihova prevođenja u druge medije (sliku, video, zvuk, tekst) i posredovanje tako dobivenih materijala putem javno dostupnih online platformi i aplikacija (Google Doc, WhatsApp, blogovi, i dr.). Na taj način, istraživat ćemo različite oblike odnosa između koreografije i teksta te ispitivati kako u tekst prevesti koreografske principe rada s ritmom, kompozicijom, trajanjem, prostorom, pauzom, somatikom. Željeni ishod laboratorija je omogućiti susrete različitih medija na platformama koje su primarno orijentirane na tekstualni prijenos podataka. Na taj način, nadamo se zajednički proširiti poimanje izvedbenih potencijala interneta i odnosa publike i umjetnika u virtualnom prostoru te postaviti pitanje kako se ekonomije pažnje mijenjaju prelaskom iz jednog medija u drugi", stoji u tekstu poziva. 

Budžetom je predviđeno da se neke od propozicija nastalih na laboratoriju realiziraju kao novi izvedbeni radovi i budu prezentirani u okviru programa Antisezone online+live u nadolazećim blokovima i na web stranici inicijative. Antisezona će osigurati autorske naknade za rad i tehničku podršku odabranim propozicijama, a po potrebi i koreografsku i dramaturšku podršku organizatorica laboratorija.

Prijave možete poslati putem maila najkasnije do 20. travnja, uz kratku biografiju i kratak opis afiniteta i medija u kojima se inače izražavate ili biste ih voljeli istražiti. 

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 08.04.2021