Labirinti materijala | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Labirinti materijala

Objavljen je Vodič za korisnike europskih strukturnih i investicijskih fondova na hrvatskom jeziku, a Ured za udruge organizira savjetovanje o korištenju sredstava ESF-a.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Shehan Perun

  • A
  • +
  • -

Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), Europski socijalni fond (ESF), Kohezijski fond (KF), Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) i Europski fond za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) funkcioniraju unutar zajedničkog okvira pod nazivom "europski strukturni i investicijski fondovi" ili ESI fondovi.

Vodič za korisnike nije zamišljen kao iscrpan popis dostupnih fondova EU-a već se temelji na Zajedničkom strateškom okviru koji daje osnovu za koordinaciju između ESI fondova i ostalih instrumenata EU-a. Za svaki tematski cilj određen u Uredbi o ESI fondovima vodič daje pregled komplementarnih instrumenata koji su dostupni na razini EU-a, zajedno s detaljnim izvorima informacija, primjerima dobrih praksi za kombiniranje priljeva sredstava iz različitih izvora, kao i opis relevantnih uprava i tijela uključenih u upravljanje svakim instrumentom.

Veze u dokumentu omogućuju potencijalnim korisnicima snalaženje u labirintu materijala dostupnih na internetu te ih vode izravna i korisna web-mjesta i dokumente. Kao pomoć pri pronalaženju najprikladnijih izvora financiranja potencijalnim je korisnicima dostupan i internetski kontrolni popis.

Vodič možete preuzeti ovdje.

U cilju što kvalitetnije pripreme za korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014.-2020, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizira javno savjetovanje s predstavnicima organizacija civilnog društva o okvirnom planu natječaja koje planira objaviti u 2015. godini. Ured za udruge uključen je u provedbu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", odnosno Europskog socijalnog fonda, u okviru kojeg su planirana značajna sredstva za sufinanciranje rada organizacija civilnog društva.

U 2015. godini planirana je objava pet natječaja odnosno poziva za dostavu projektnih prijedloga: podrška volonterskim centrima za provedbu programa edukacije koordinatora volontera u OCD-ima i javnim ustanovama, Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice, podrška razvoju partnerstava OCD-a i visokoškolskih ustanova za provedbu programa društveno-korisnog učenja (service learning), osnaživanje doprinosa OCD-a za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja, podrška partnerskim inovativnim projektima civilnog, javnog i poslovnog sektora za ponovno korištenje otvorenih javnih podataka i razvoj ICT/mobilnih aplikacija za kvalitetnije sudjelovanje građana u lokalnom odlučivanju.

Savjetovanje će biti održano u Zagrebu u četvrtak, 23. travnja u 10 sati, u Kući Europe, a prijaviti se možete putem adrese elektroničke pošte.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.04.2015