L.A.E. FOREWER | kulturpunkt

Najave Događanje

<

L.A.E. FOREWER

Povodom Dana rudara i 92. obljetnice Labinske Republike, Labin Art Express održat će jednodnevnu umjetničku akciju, reinterpretaciju dvadesetogodišnjeg djelovanja udruge.

02.03.2013 - 03.03.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Godina 2012. bila je dvadeseta godišnjica izvođenja prve umjetničke akcije Labin Art Expressa, zauzimanja prostora Lamparne bivših Istarskih ugljenokopa u Labinu, osnivanja radijske postaje Radio L.A.E. te prvog javnog (samo)predstavljanja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Nakon što su desetu obljetnicu obilježili akcijom u MSU-u pod nazivom Krikni i rikni, L.A.E. će i dvadesetu obljetnicu zaključiti cjelodnevnim događanjem u istom muzeju pod nazivom L.A.E. FOREWER, koje se trebalo održati u prosincu 2012, ali je zbog vremenske nepogode odgođeno za 2. ožujka, Dan rudara.

Jednodnevna umjetnička akcija reinterpretacija je dvadesetogodišnjeg djelovanja te kulturno-umjetničke udruge čija se strategija vješto protezala od eksploatiranja prošlosti, preko ''trgovanja maglom'' u sadašnjosti, do najave ''uzbudljivo bliske podzemne budućnosti''. Poseban naglasak bit će na njihovu temeljnom projektu Underground City XXI koji je od umjetničke utopije postao jedan od najpotentnijih razvojnih projekata Grada Labina i Istarske županije u 21. stoljeću, podzemni grad čija gradnja započinje ove godine.

Od 16 do 23 sata, u sklopu Medijske fasade bit će prikazivan video L.A.E. FOREWER, na južnoj platformi Muzeja organizirana je fotografska i video instalacija te mini retrospektiva Od L.A.E. do L.A.E. XXI, a u muzejskom kafiću on-line 3D simulacija Underground City. U 20 sati na jugozapadnoj platformi muzeja bit će održan skulpturalni performans Spomenik heroju 21. stoljeća, a u 21 sat gastro instalacija i performans Ké tama / 24 Kitchen u predvorju. Najavljeni sudionici akcije su Dean Zahtila, Sanja Švrljuga, Xena Županić, Massimo Savić, Ivan Jakovčić i Orkestar grada Labina.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 22.02.2013