Ledeno doba i globalno zatopljenje | kulturpunkt

Ledeno doba i globalno zatopljenje

Kad su ulazne informacije potpuno proturječne, razumnog čovjeka mora s vremena na vrijeme uhvatiti osjećaj sablasnog tupila.

Piše: Ante Jerić
  • A
  • +
  • -
Veći dio sjeverne hemisfere paraliziran je hladnoćom. Protofuzijski reaktori ne mogu ljude spasiti od ledenog groba. Stanovništvo Europe je desetkovano, a one preživjele čeka egzodus prema jugu. Sjeverno i Baltičko more više ne postoje. Kopnenim putem moguće je stići od Irske do Hrvatske. Nekadašnja mediteranska država postala je dio srednje Europe. More se povuklo ostavljajući za sobom samo pustoš. Zadar je sada najsjevernija točka Jadrana. Ledeno doba je počelo.
 
Iako prethodni paragraf izgleda kao da je skinut sa špice novog filma Ronalda Emmericha - ne dajte se prevariti - nije u pitanju tek petparačka priča. Stvar je, dragi moji čitatelji, daleko ozbiljnija. Ovo je, obrađen s tek malčice mojeg literariziranja, iskaz uvaženog akademika Vladimira Paara o ledenoj, neumitnoj i vrlo skoroj budućnosti našeg planeta. Naime, u emisiji Na rubu znanosti baš kao i u intervjuu koji je dao internetskom portalu index.hr, akademik je klimatologiji nevičnom življu pokušao približiti teoriju o periodičnoj izmjeni ledenih doba i globalnih zagrijavanja kao posljedici promjena u eliptičnoj Zemljinoj putanji oko Sunca i nagibu njene osi. Paar kaže da se moramo početi spremati za ledeno doba. Možda ste, kao i ja, na ovo zakolutali očima. Istina je da već tjednima cvokoćemo zbog ove skandinavske zime, istina je da snijeg i dalje pada li ga pada, ali istinit je i onaj bjelosvjetski summit u Copehagenu gdje se prije par mjeseci raspravljalo o globalnom zatopljenju. Tko tu opći s vašim mozgom?!! Kakvo ledeno doba? Većina relevantnih znanstvenika danas dijeli mišljenje o globalnom zatopljenju koje je izazvano ljudskim korištenjem fosilnih goriva. Većina znanstvenika, ne svi znanstvenici. S vremena na vrijeme dospiju tako do nas disonantni tonovi koji navještavaju prilično hladnu budućnost. Navodno matematički modeli koje je razvio jedan naš čovjek, Milutin Milanković, predviđaju da smo zbog konstelacije nebeskih tijela pri kraju toplog razdoblja, a na pragu ledenog doba. Stari neprijatelj će se jednog dana sigurno vratiti. Neki kažu da je taj dan udaljen desetak tisuća godina, a neki kažu da je taj dan - dan poslije sutra.
 
Unazad par godina čim se stupac žive u termometru spusti ispod ništice evo ti Paara s još jednim predavanjem iz ciklusa svit se konča. Svaki put varira isti apokaliptični scenarij i, dopusti li mu se, započne posano koketirati s teorijom zavjere koja ljudski utjecaj na globalni porast temperature vidi kao mit stvoren u svrhu da uspori ekonomski napredak zemalja u razvoju. Priča mu, kako čujem, ide ukorak s vremenom. Detalj zbog kojeg sam se zamalo udavio slanim štapićima odnosi se na njegovo uvjeravanje Slovenaca, bez naznaka zajebancije, kako kavga između naših dviju zemalja nema smisla jer u budućnosti morske granice ionako neće biti. Da će naša Hrvatska trajati duže od interglacijala vjerojatno ne bi palo napamet ni Marku Perkoviću Thompsonu nakon naramka teških i šlepera lakih droga. Ali, vratimo se na temu. Globalno zatopljenje ili ledeno doba? Nakon iscrpnog guglanja proturječne informacije koje su došle do moje tintare nagnale su me da se obratim kolegi fizičaru, 'pače prijatelju, ne bi li mi on rasvijetlio cijelu stvar. Čovjek je položio Uvod u kvantnu fiziku kod Paara s 5 i, koliko znam, nema ama baš nikakvog razloga zbog kojeg bi se ljutio na njega. Prepričavajući stavove geofizičara o mišljenjima koje propagira njihov kolega, moj prijatelj se poslužio slikovitim žargonom kojeg moram zaobići zbog određenih diskurzivnih uzusa. Reći ću samo da spomenuti geofizičari svojim studentima preporučuju da Paarove teorije uzmu s VELIKOM dozom skepse. Utoliko je čudno što izostaje barem pristojna polemika o pitanju koje je puno zanimljivije od poslovično ustajalog seta tema koje se svako toliko permutiraju u Otvorenom. Jedan kritičan osvrt na ideje gospodina Paara, da ne griješim dušu, osvanuo je na internetu. Izgleda da u ostalim medijima nema temeljnog interesa za cijelu stvar. Oni moraju, s prvim jačim ugrizom zime, pavlovljevski pozvati doomsday proroka da navijesti ledeno doba. I to je to.
 
Nije ovo ad hominem napad na Paara kao osobu koju možete u dva u noći pozvati na telefon. Veći problem leži u posredovanju informacija. Cijela ova zbrka može poslužiti kao simptom bolesti društva u kojem živimo. Informacije formiraju naše stavove, a oni su opet osnova za naše djelovanje. Kad su ulazne informacije potpuno proturječne, kao što je to - sasvim slučajno - u primjeru s ledenim dobom i globalnim zatopljenjem, razumnog čovjeka mora uhvatiti s vremena na vrijeme osjećaj sablasnog tupila. Postoje tri osnovna modusa pronalaženja svog mjesta pod Suncem između kojih svatko od nas može birati suočen s takvom nesigurnošću. Možemo: stoički prihvatiti stvarnost u kojoj znamo da ništa ne znamo te se posvetiti obrađivanju svog vrta; prepustiti da našim mislima zavlada paranoja pa svaki sljedeći događaj promatrati unutar matrice teorija zavjere gdje sve ima smisla - gdje Bilderberška grupa postavlja američkog predsjednika, gdje je globalno zatopljenje mit kojim velike ekonomije drže u šahu male ekonomije ili, ne znam sad, gdje su pandemije gripa tek propagandno sredstvo farmaceutske industrije; dopustiti da našim mišljenjem i djelovanjem upravljaju glasovi koji nam trenutno dolaze do ušiju.

Ovaj treći modus je najzastupljeniji te stoga i najopasniji. Ako mediji čvrstu znanost kao što je fizika mogu prilagoditi logici svog funkcioniranja, onda možete zamisliti što je s ostalim područjima ljudskog života poput, čisto primjera radi, politike u kojima su činjenice daleko manje provjerljive. Zapravo - ne morate zamišljati - samo se prisjetite. Odsad nastojte držati tu misao u primozgu 24 sata dnevno. Neće se pojaviti neki suvisao svijet u kojem živite. I dalje ćete vjerojatno, iz dana u dan, bespomoćno pokušavati smjestiti vlastito iskustvo poput hunjavice ili ciče zime unutar cjeline koja ima barem malo smisla. Budućnost nam je ipak nešto izvjesnija ukoliko to ne učinite. A valjda nije ni to najgora stvar na svijetu. Barem neće biti nimalo sumnje prijeti li nam svima veća opasnost od ledenog doba ili od globalnog zatupljenja.
Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 12.02.2010