Lee Ranaldo u Rijeci | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Lee Ranaldo u Rijeci

Lee Ranaldo, bivši gitarist grupe Sonic Youth, sa svojim triom u Rijeci nastupa u sklopu Impulse Festivala.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Jake Giles Netter

  • A
  • +
  • -

Lee Ranaldo, kultni američki gitarist i kantautor, najveću je slavu stekao kao gitarist i suosnivač legendarnih Sonic Youth, a po raspadu benda pokrenuo je niz samostalnih projekata. Jedan od njih, Lee Ranaldo Trio po prvi put dolazi u Hrvatsku i regiju upravo u sklopu Impulse festivala gdje će utorak, 14. lipnja nastupiti u riječkom Pogonu Kulture.

Tijekom trideset godina duge karijere u po mnogima najznačajnijem alternativnom bendu svih vremena, Lee Ranaldo, Thurston Moore, Kim Gordon i Steve Shelley redefinirali su zvuk rock glazbe, a posebno rock gitare, koristeći neortodoksne pristupe štimanju i sviranju instrumenta. Glazbeni časopis Spin tako je u svibnju 2012. Ranaldu i Mooreu dodijelio 1. mjesto u svom izboru 100 najvećih gitarista svih vremena. 

Po raspadu Sonic Youth, Lee Ranaldo ne miruje, već u suradnji s Nelsom Clineom iz grupe Wilco, Steveom Shelleyjem, Alanom Lichtom, Johnom Medeskijem i Jimom O’Rourkeom snima prvo Between Times and the Tides (2012), a potom, u nešto izmijenjenoj postavi i album Last Night on Earth (2013), oba u izdanju uglednog izdavača Matador Records (Yo La Tengo, Interpol, Queens of Stone Age, Kurt Vile...).

Kako svaki kraj znači i novi početak, uz očekivanu melankolično-eksperimentalnu stranu kakvu je još iskazao u Sonic Youth pjesmama kao što su Mote ili Karen Revisited, te snažnijem utjecaju akustičnog instrumentarija, Lee Ranaldo u dva nova solo izdanja pokazuje i neočekivanu ljubav prema klasičnijoj rock formi u pjesmama poput Off the Wall.

Impulse Festival održava se u Rijeci od 6. do 14. lipnja. Prodaja ulaznica kreće u petak, 25. ožujka u 12 sati i traje do petka, 15. travnja, a moguće ih je kupiti u svim poslovnicama sustava Entrio.hr po cijeni od 85 kuna. Od 16. travnja do 13. lipnja cijena ulaznice iznosi 110 kuna dok će na dan koncerta cijena iznositi 125 kuna.

Festival treću godinu za redom organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.03.2016