Legalizacija sive zone | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Legalizacija sive zone

Platforma 112 upozorava: vjerske zajednice ne smiju biti povlaštene u Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

FOTO: Roberto Weiko

  • A
  • +
  • -

U tijeku je saborska rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o financijskim poslovanju neprofitnih organizacija koji bi konačno trebao poboljšati financijsku transparentnost svih neprofitnih organizacija, od sportskih klubova, preko udruga i zadruga, do vjerskih zajednica. Nakon opsežne javne i saborske rasprave, otklonjene su formulacije koje su predstavljale prepreke za razvoj socijalnog poduzetništva i kolektivno pregovaranje između socijalnih partnera. 

Međutim, u konačnom prijedlogu zakona pojavila se odredba o izuzeću vjerskih zajednica od obveze financijskog izvještavanja o ukupnim  prihodima. Na njih se - za razliku od svih drugih obveznika zakona uključujući i političke stranke - odnosi samo obveza izvještavanja o trošenju proračunskih sredstava. Ova odredba o izuzeću nije postojala u prijedlogu zakona u prvom čitanju o kojem je raspravljao Sabor, već je preuzeta iz jednog od radnih nacrta zakona koji čak nije bio upućen ni na Vladu. Platforma 112 ističe da se u priloženom izvješću o provedenoj javnoj raspravi, kao i u izvješćima saborskih odbora, ne nalazi uporište za ovo izuzeće vjerskih zajednica. 

U praksi, ovo izuzeće znači da sav novac vjerskih zajednica iz privatnih i međunarodnih izvora uopće neće biti predočen javnosti i mjerodavnim institucijama financijskog nadzora. Ovim izuzećem država vlastitim građanima koji su i svojim donacijama, a ne samo putem proračuna, financirali određenu vjersku zajednicu onemogućuje pravo uvida u način trošenja njihovog novca i time legalizira financijsku sivu zonu, razmjera više milijardi kuna godišnje, koja predstavlja i koruptivni rizik pranja novca.

Pred izglasavanje Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Platforma 112 poslala je apel zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora da ulože amandman na konačnu verziju zakona: "Podsjećamo da čak 83 posto građana koji se većinom deklariraju kao katolici smatraju da bi Katolička crkva trebala objavljivati financijske izvještaje o svim svojim prihodima i rashodima, uključujući i milodare. Podsjećamo i na to da je Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, NN 83/02, 72/13 iste definira kao neprofitne i ne navodi nikakve iznimke ili specifičnosti vezane uz obveze financijskog izvještavanja, dok je dužnost Katoličke crkve da poštuje zakone o financijskom poslovanju eksplicirana i u Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima (NN18/98) te ponovljena u Izvješću Državne revizije za 2010".

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Dostupnost javnih dobara u demokraciji koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

M.M. / Platforma 112

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.10.2014